Σίγουρα συναναστρέφεσαι με κάποιους από αυτούς, ενώ δεν είναι πάντα εύκολο να τους ξεχωρίσεις. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε κάποια ενδεικτικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με το inc.com, ώστε την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιον «τοξικό» να είστε προετοιμασμένοι. Ο άπληστος άνθρωπος θέλει να έχει τα πάντα, χωρίς υπερβολή και έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Θα πατήσει επί πτωμάτων προκειμένου να τον ολοκληρώσει, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.
Ο άνθρωπος ο αλαζόνας
Η αλαζονεία είναι η αυτοπεποίθηση σε υπερβολικό βαθμό. Ο χαρακτήρας αυτός θεωρεί πως θα κάνει τα πάντα τέλεια, χωρίς λάθη και φέρεται ως ανώτερος όλων. Όσο μεγάλη και αν είναι μια δική σου επιτυχία, δεν πρόκειται να χαρεί για σένα αλλά θα σου τονίσει ό,τι έκανες λάθος.
-Το αιώνιο θύμα
Πρόκειται για το χαρακτήρα που για τις δικές του προσωπικές αποτυχίες βροντοφωνάζει πως ευθύνονται οι άλλοι. Πιθανό είναι να δημιουργήσει μια αλυσίδα ανθρώπων που θα κατηγορεί για ό,τι έχει πάει στραβά στη ζωή του, ωστόσο δεν θα προσάψει ποτέ τίποτα στον ίδιο του τον εαυτό.
-Το control freak
Γνωρίζει τα πάντα και ό,τι και να του πεις θα υποστηρίξει πως αυτός θα το είχε κάνει καλύτερα. Πρόκειται για αρκετά ανασφαλή άτομα που δύσκολα δείχνουν εμπιστοσύνη στους άλλους και είναι μεγάλοι φαν της φράσης «αν θες να γίνει κάτι καλά, κάν' το μόνος σου».
-Ο ζηλιάρης
Ο άνθρωπος που ζηλεύει δεν είναι ποτέ και με τίποτα ικανοποιημένος. Όχι μόνο δεν μπορεί να νιώσει χαρά για τις επιτυχίες των άλλων, αλλά αισθάνεται δυστυχία όταν έχει γύρω του επιτυχημένους ανθρώπους, ακόμα και αν πρόκειται για άτομα που βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό, από το δικό του πεδίο.
-Ο ψεύτης
Ψέματα λέμε όλοι, ωστόσο κάποιοι είναι απλά ανίκανοι να παρουσιάσουν μια ιστορία ακριβώς με τον τρόπο που έχει συμβεί, χωρίς να αλλάξουν τα γεγονότα ή να τα διαστρέψουν με τον τρόπο που τους συμφέρει.
-Ο μόνιμα αρνητικός
Δηλαδή εκείνος που θα γκρινιάζει συνέχεια. Δεν του αρέσει τίποτα. Δεν πρόκειται ποτέ να σου ευχηθεί καλή επιτυχία γιατί απλά δεν πιστεύει σε αυτό τον όρο. Αν συναναστρέφεσαι με έναν τέτοιο άνθρωπο, φρόντισε να απομακρυνθείς το συντομότερο, γιατί το μόνο που έχει να σου προσφέρει είναι αρνητική ενέργεια και απαισιοδοξία.
-Ο άπληστος
Ναι μεν η φιλοδοξία είναι κάτι πολύ θετικό και αισιόδοξο, όταν όμως εμφανίζεται σε υπερβολικό βαθμό τότε μιλάμε για «αρρώστια». Ο άπληστος άνθρωπος θέλει να έχει τα πάντα, χωρίς υπερβολή και έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Θα πατήσει επί πτωμάτων προκειμένου να τον ολοκληρώσει, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.
-Ο επικριτικός
Το να μπορείς να κρίνεις ώριμα είναι από τις πιο χρήσιμες δυνατότητες που μπορεί να έχεις. Κάποιοι βέβαια φτάνουν στο άλλο άκρο και κρίνουν ή καλύτερα, κατακρίνουν τα πάντα. Έχουν άποψη για όλα, ακόμα και αν είναι εντελώς άσχετοι με το αντικείμενο στο οποίο αναφέρονται, άποψη η οποία είναι μόνιμα αρνητική.
-Ο κουτσομπόλης
Έχει αγωνία να μαθαίνει τα πάντα, ενώ πάσχει από το γνωστό «σύνδρομο της κλειδαρότρυπας» και δεν υπάρχει περίπτωση, ποτέ και για κανένα λόγο, να κρατήσει μυστικό. Είναι αυτός που, όταν σε δει, θα σε χαιρετήσει με την ατάκα «άκου να δεις τι έμαθα!» και θα κάνει ό,τι μπορεί για να μάθει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της δικής σου ζωής (όσο πιο προσωπικές, τόσο το καλύτερο), τις οποίες θα μεταφέρει πάραυτα στον επόμενο άνθρωπο που θα συναντήσει.
-Αυτός που έχει όλα τα παραπάνω
Εκείνος που η απάτη, το ψέμα, η απληστία, η αρνητικότητα και όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω δεν αποτελούν απλά ένα κομμάτι του, αλλά χτίζουν όλη του την προσωπικότητα συνδυαστικά. Λόγω έλλειψης κάθε ηθικού ενδοιασμού, βρίσκεται συνήθως σε θέσεις εξουσίας, είναι ο εφιάλτης οποιουδήποτε βρίσκεται πιο κάτω στην ιεραρχική κλίμακα και το επίπεδο της συναισθηματικής του νοημοσύνης είναι υπό του μηδενός.