Φοριέται στον καρπό ή στον αστράγαλο, δεν επηρεάζει το βάδισμα ή τον ύπνο, δεν εκπέμπει ακτινοβολία, είναι αδιάβροχο και δεν μπορεί να το κλέψει κανείς από τον κάτοχό του διότι πολύ απλά, δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Το κυριότερο; Φοριέται και στο δεξί, αν και δεν είναι κόσμημα...
Τι είναι το βραχιολάκι
Οι ειδικοί, λένε συνοπτικά, ότι το "βραχιολάκι" είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας, το οποίο τοποθετείται πάνω στον κρατούμενο και του επιτρέπει να κινείται μέσα στο σπίτι του σε μία απόσταση μέχρι 25 μέτρων ή και εκτός οικίας, για λόγους π.χ σπουδών. Είναι δε συνδεδεμένο σε 24ωρη βάση, μέσω μικροτσίπ, με ειδική συσκευή γεωεντοπισμού (GPS).
Μόλις ο κρατούμενος απομακρυνθεί πάνω από την προβλεπόμενη απόσταση ή μόλις προσπαθήσει να το σπάσει, ο χειριστής του κεντρικού σταθμού που λαμβάνει το σήμα συναγερμού, ειδοποιεί αυτόματα τον επόπτη της ιδιωτικής εταιρείας, ο οποίος σπεύδει αμέσως επί τόπου, εξακριβώνει, αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα ή αν εξελίσσεται απόπειρα απόδρασης και ενημερώνει την αστυνομία.
Οι περιπέτειες ενός διαγωνισμού
Στα δικά μας τώρα… Στο διαγωνισμό ύψους 1 εκ. ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) που ολοκληρώθηκε πέρυσι με περιπετειώδη τρόπο στα…δικαστήρια, εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι εταιρείες «ΘΕΟΔΟΣΗΣ», «Intertech», συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά και η εταιρία «ELMOTECH» για να κατακυρωθεί τελικά στην εταιρία G 4S.
Η σχετική τροπολογία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Παπαθανασίου που είχε κατατεθεί μετά την απεργία πείνας του Ρωμανού είχε ψηφιστεί ομόφωνα στη Βουλή με εξαίρεση τις αρνητικές ψήφους των Άδωνι Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη…
Προέβλεπε μάλιστα την πιλοτική εφαρμογή σε 250 κρατούμενους, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτίσουν την ποινή τους κατ΄ οίκον καταβάλλοντας 12,65 ευρώ ημερησίως για τη χρήση του βραχιολιού. (Σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας το ποσόν καταβάλλεται από το Δημόσιο)
Για ποιους έγινε
Οι πρώτοι αυτοί «τυχεροί» σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, (θα) ήταν:
-50 κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια και εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
- 50 ανήλικοι καταδικασμένοι με ποινές που φτάνουν τα 10 χρόνια, τις οποίες εκτίνουν στις Φυλακές Αυλώνας και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νησιών που υπάγονται σε αυτή.
- 100 υπόδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης - μέχρι 25 χρόνια - η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Αθήνας και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.
-50 οροθετικοί που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Το μέτρο ατόνησε
Από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρέθηκαν οι καταδικασθέντες για εσχάτη προδοσία, συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παραβίαση της γενετήσιας ελευθερίας και διακίνηση ναρκωτικών.
Για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο, το πρόγραμμα ουδέποτε τέθηκε σε εφαρμογή, ενώ η σπουδή της νέας κυβέρνησης να περιλάβει τον τρομοκράτη της 17Ν Σάββα Ξηρό μεταξύ αυτών που θα ευεργετηθούν από τις διατάξεις του νέου νόμου για τις φυλακές, οδήγησε στη δεινή περιπέτεια τις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ…