«Έχουμε αποτύχει οικτρά στο να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να κάνουν υγιεινές επιλογές» γιατί οι πληροφορίες πάνω στις συσκευασίες είναι συνήθως παραπλανητικές, υποστηρίζει ο καθηγητής Mike Rayner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εκτιμά μάλιστα ότι θα πρέπει οι συσκευασίες να διαθέτουν μια κλίμακα «υγιεινής διατροφής» από ½ αστέρι έως 5 αστέρια. Οι τροφές με περισσότερα αστέρια θεωρούνται εκείνες με την υψηλότερη θρεπτική αξία.
Η αλήθεια για αυτά που τρώμε
Μπορεί οι ευρωπαϊκές οδηγίες να έχουν τροποποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ώστε στις συσκευασμένες τροφές να περιγράφονται με σαφήνεια τα θρεπτικά συστατικά, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να γνωρίζουμε ακριβώς τι τρώμε.
Αν μια συσκευασία αναφέρει ότι το προϊόν είναι υψηλό σε περιεκτικότητα φυτικών ινών, ή έχει πρόσθετες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Rayner μπορεί το προϊόν να περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα ζάχαρης, ή άλατος ή κορεσμένα λιπαρά. Αποτέλεσμα είναι τροφές που φαινομενικά είναι υγιεινές, στην πραγματικότητα να μην είναι θρεπτικές, καθώς τα όποια θετικά υπερκαλύπτονται από τα βλαβερά για την υγεία συστατικά.
Η διατροφολόγος Charlotte Stirling-Reed, προτρέπει το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει συσκευασμένες τροφές και όταν αυτό δεν είναι δυνατό να διαβάζουν με ιδιαίτερη προσοχή τα συστατικά τους. «Οι περισσότερες συσκευασίες είναι παραπλανητικές» υποστηρίζει και οι καταναλωτές από την άλλη έχουμε την τάση να πιστεύουμε όποιον διατείνεται ότι μας προσφέρει κάτι θρεπτικό. «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία μάρκετινγκ.» εξηγεί η Stirling-Reed, που επιμένει ότι πρέπει να διαβάζουμε τα συστατικά και όχι μόνο τις προωθητικές φράσεις που βρίσκονται στο μπροστά μέρος μιας συσκευασίας και περιλαμβάνει επιλεκτικές πληροφορίες.
Light προϊόντα
Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν light αρκεί να διαθέτει 30% λιγότερες θερμίδες από το κανονικό, πλήρες προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι αν το πλήρες προϊόν είναι ιδιαίτερα παχυντικό, η light εκδοχή του δεν είναι ιδιαίτερα «ελαφριά». Παράλληλα ένα προϊόν χαμηλό σε λιπαρά, μπορεί να είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες ή ζάχαρη.
Χαμηλό σε λιπαρά
Αρκεί να έχει λιγότερο από 3 γραμμάρια λιπαρών ανά 100 γραμμάρια. Ωστόσο αυτό δεν το μετατρέπει αυτομάτως σε θρεπτική ή χαμηλή σε θερμίδες τροφή. Πολλά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι «φορτωμένα» με ζάχαρη, που τα μετατρέπουν σε υψηλής θερμιδικής αξίας.
Χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Δεν πρέπει να έχει πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικά. Μπορεί όμως το προϊόν να περιέχει φυσικά γλυκαντικά όπως αυτά που βρίσκει κανείς σε γαλακτοκομικά ή φρούτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει ο καταναλωτής να ενημερώνεται ότι περιέχει φυσικά σάκχαρα. Τα σάκχαρα αυτά πολλές φορές είναι πολύ πλούσιες σε λιπαρά ή/και θερμίδες.
Χωρίς λιπαρά
Οι τροφές αυτές πρέπει να έχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια λιπαρά ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι η συγκεκριμένη τροφή είναι θρεπτική ή χαμηλή σε θερμίδες. Πολλές φορές περιλαμβάνεται αυτή η σήμανση που από μόνη της δεν έχει λιπαρά όπως για παράδειγμα οι καραμέλες καλύπτοντας έτσι υψηλά επίπεδα βλαβερών ουσιών όπως είναι η ζάχαρη. Οι διατροφολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι τροφές χωρίς καθόλου λιπαρά δεν είναι απαραίτητα καλές για τον οργανισμό, ο οποίος χρειάζεται τα «καλά» λιπαρά σε μια ισορροπημένη δίαιτα.
Πηγή: telegraph