Με μια μόνο δόση αποδείχθηκε πως το άγχος και η κατάθλιψη που βιώνουν, μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι ερευνητές που συμμετέχουν κάνουν λόγο για αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Οι εθελοντές είχαν «βαθιά ουσιαστικές πνευματικές εμπειρίες» που έκανε τους περισσότερους από αυτούς να επανεξετάσουν τη ζωή και το θάνατο, να σταματήσουν να νιώθουν απελπισμένοι, κι έφερε βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychopharmacology.
Γύρω στο 40-50% των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με καρκίνο πάσχουν κάποιο είδος κατάθλιψης ή άγχους. Τα αντικαταθλιπτικά δεν δρουν τόσο έντονα, κυρίως όσον αφορά την υπαρξιακή κατάθλιψη, η οποία κάνει κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται πως η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα και να σκέφτονται την αυτοκτονία.
H σεροτονίνη είναι η γνωστή «ορμόνη της χαράς» ενώ ενεργοποιεί έναν υπο-τύπο σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ο Rolland Griffiths, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροεπιστήμης στο Johns Hopkins University school of medicine εξήγησε πως «οι εγκέφαλοί μας είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να έχουν αυτά τα είδη των εμπειριών - αυτές τις αλλοιώσεις της συνείδησης. Έχουμε ενδογενώς χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας. Έχουμε ένα μικρό σύστημα που, όταν το γαργαλήσουμε λίγο, παράγει αυτές τις καταστάσεις που έχουν περιγραφεί ως πνευματικές ακόμα και μυστικιστικές.»
«Πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα» διευκρινίζει όμως τονίζει πως «το βασικό σημείο είναι ότι συμφωνούμε όλοι πως βρισκόμαστε σε μια συναρπαστική νέα φάση όπου η ψυχεδελική ψυχοφαρμακολογία θα πρέπει να ενθαρρύνεται, όχι να εμποδίζεται».