Το μαστιχόδεντρο είναι ανθεκτικό φυτό, επτάψυχο και χωρίς απαιτήσεις για την ποιότητα του χώματος και την έκταση του αγροτεμαχίου, βολεύεται παντού και καλλιεργείται, συλλέγεται και επεξεργάζεται όλες τις εποχές του χρόνου. Η καλλιέργεια και συλλογή της μαστίχας είναι οικογενειακή υπόθεση στο νησί της Χίου, κάθε νοικοκυριό ασχολείται με την μαστίχα παράλληλα με τις άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες του νησιού.
Μεγάλη αναφορά στη μαστίχα συναντάμε σε ιατρικά κείμενα από τον 1ο – 7ο αιώνα μ.Χ, όπου πληθώρα ιατρικών συνταγών είχε σαν κύριο συστατικό τη μαστίχα. Χρησιμοποιείτο ευρέως στην Ιατρική, την θεωρούσαν θαυματουργή και ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και σε συνδυασμό με άλλα θεραπευτικά βότανα τη χρησιμοποιούσαν για την ίαση πλήθους ασθενειών. Όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η μαστίχα χρησιμοποιούνταν και για τον καλλωπισμό, λειτουργούσε ως αντηλιακό προστατεύοντας από τα εγκαύματα που μπορεί να προκαλούσε ο ήλιος, όπως και αποτελούσε κύριο συστατικό για την κατασκευή σαπουνιών και αρωματικών κρεμών για το σώμα.
Στην σημερινή Χίο η μαστίχα χρησιμοποιείται για την παρασκευή ούζου και λικέρ μαστίχας, της παραδοσιακής τσίχλας, αρωματίζει το αγαπημένο μας γλυκό «υποβρύχιο» καθώς και τα λουκούμια και χρησιμεύει στην αρτοποιεία σε συνταγές ψωμιού, παξιμαδιών και μπισκότων.
Στις 3 Οκτωβρίου 1938, ιδρύθηκε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, για να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι μαστιχοπαραγωγοί το προϊόν τους και να πάρουν την τύχη του στα χέρια τους. Εξέχουσα μορφή στην οργάνωση του συνεταιρισμού στάθηκε ο γιατρός και διανοούμενος Γεώργιος Κ. Σταγκούλης που εγκατέλειψε την ιατρική και εργάστηκε αδιάκοπα για τα συμφέροντα των αγροτών του νησιού. Το 1947 εκδόθηκε το μηνιαίο «Δελτίο» το οποίο λειτουργούσε επί δεκαετίες σαν συμβουλευτικό και επιμορφωτικό όργανο των μαστιχοπαραγωγών της Χίου για θέματα αγροτικής παραγωγής και ενημέρωσης της πορείας της Ένωσης.
Αυτός ο αγροτικός συνεταιρισμός προστάτευσε οικονομικά τις αγροτικές οικογένειες που είχαν ως απασχόληση την παραγωγή μαστίχας και συνεχίζει μέχρι σήμερα την αξιοποίηση αυτού του θαυμαστού προϊόντος της ελληνικής φύσης.