Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα αναφέρει ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν 10 φορές περισσότερα βακτήρια από τις περισσότερες τουαλέτες.
Αρκεί να σκεφτείτε πόσες φορές την ημέρα το έχουμε στο χέρι μας, με άλλα λόγια, στο σημείο του σώματός μας που φέρει τα περισσότερα μικρόβια λόγω της επαφής με άλλα εξωτερικά ερεθίσματα και αντικείμενα.
«Λόγω του ότι οι άνθρωποι παίρνουν το κινητό τους παντού, ακόμα και σε περιπτώσεις που κανονικά θα έπλεναν κανονικά τα χέρια τους πριν το ξαναγγίξουν, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να γίνουν αρκετά αηδιαστικά», εξηγεί η Emily Martin, βοηθός καθηγητή επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, οι περισσότεροι άνθρωποι τσεκάρουμε το κινητό μας, κατά μέσο όρο, 47 φορές κάθε μέρα.
Έχοντας συγκεντρώσει όλα αυτά τα δεδομένα, μπορείτε να φανταστείτε πόσα χιλιάδες βακτήρια ζουν πάνω στις οθόνες των κινητών μας;
Ενδεικτικά, γύρω στα 17.000 βακτήρια (τόσα περίπου βρέθηκαν στα τηλέφωνα των μαθητών λυκείου σύμφωνα με αμερικανική έρευνα).
Αν και η κατάσταση δε μοιάζει καθόλου «υγιεινή», ευτυχώς, κανείς δεν χρειάζεται να μπει σε καραντίνα. Τα περισσότερα βακτήρια από αυτά που βρίσκονται στα κινητά, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν είναι παθογόνα ώστε να σας προκαλέσουν κάποια ασθένεια ή λοίμωξη.
Παρόλα αυτά, εσείς -καλού-κακού- μπορείτε να περνάτε που και που (1 φορά/3 ημέρες) την οθόνη του κινητού σας με κάποιο απολυμαντικό μαντηλάκι (ή με χαρτί που έχετε βρέξει με οινόπνευμα) . Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγετε να το αφήνετε πάνω στο κρεβάτι σας, ειδικά κοντά στο μαξιλάρι.