ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς οι ερωτικές εικόνες επηρεάζουν την ηθική μας κρίση;

Tweet
Share
Tweet
Share

Τις επιδράσεις διαφόρων παραγόντων στην ηθική λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, του πολιτισμού και της ύπαρξης ερωτικών εικόνων μελετά έρευνα που πρόσφατα δημιοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One. Η ομάδα των ερευνητών επισκέφτηκε ένα πανεπιστήμιο στην Κολομβία και ένα στην Ισπανία ενώ συνομίλησε με 224 σπουδαστές.

«Αν βλέπατε ένα τραίνο να κατευθύνεται πάνω σε πέντε ανθρώπους θα προσπαθούσατε να τους σώσετε θυσιάζοντας έναν μόνο άσχετο;» Αυτό ήταν το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι φοιτητές και όπως φαίνεται όσοι πριν από αυτό είχαν δει πορνό στον υπολογιστή απάντησαν μη λογικά.

Να σημειωθεί πως η έκθεση των συμμετεχόντων στις εικόνες διήρκεσε για περίπου 16 δευτερόλεπτα, χρόνος που δεν επιτρέπει τη συνειδητή επεξεργασία του μηνύματος. Tα εν λόγω επισήμανε και ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας, κ. Antonio Olivera La Rosa.

Στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε πως τα υποσυνείδητα μηνύματα που φτάνουν στον εγκέφαλο μας επηρεάζουν την ηθική κρίση μας περισσότερο από όσα μπορούμε να επεξεργαστούμε. "Όταν λάβετε ένα ισχυρό και συνειδητό σεξουαλικό ερέθισμα, ενεργοποιούνται συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση αλλά και τον έλεγχο των αντιδράσεων", σημείωσε.

Με τα υποσυνείδητα σεξουαλικά μηνύματα δεν μπορείτε να ελέγχετε τις απαντήσεις σας. Η Rebecca Saxe, καθηγήτρια στο ΜΙΤ, τόνισε πως σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες σχετικά με την ηθική ψυχολογία, η κρίση μας πολλές φορές μπορεί να είναι λανθασμένη κι αν είναι λανθασμένη ίσως έχει επηρεαστεί από τα έντονα συναισθήματά μας. Η σεξουαλική διέγερση θεωρείται ένα έντονο συναίσθημα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι διαφορές στην ηθική κρίση που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας ήταν σημαντικές, όχι όμως τεράστιες. Και όσο υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν πως η διέγερση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και πως τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν την ηθική κρίση, ο Oliviera επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να διεξαχθούν κι άλλες μελέτες ώστε να υπάρχουν στοιχεία για τη συσχέτιση αυτή.

Επίσης στις περισσότερες έρευνες οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές και νέοι. Σίγουρα πρέπει να μελετηθούν κι άλλες ηλικίες. «Δεν χρειάζονται επιστημονικές μελέτες άλλωστε για να μας αποδείξουν πως οι νέοι έχουν πολύ πιο έντονες αντιδράσεις απέναντι στα σεξουαλικά ερεθίσματα απ’ ότι ο μέσος όρος ανθρώπου», ανάφεραν οι καθηγητές.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman