Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία «Ο ουρανός στην πραγματικότητα δεν είναι το όριο, αλλά ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπερασθεί». Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες «να κατέχουν τον ουρανό».
«Θέλαμε να φέρουμε την επαυξημένη πραγματικότητα στο λαό. Κανείς δεν πρέπει να νιώθει ότι η AR είναι πέρα από τις δυνατότητές του, επειδή του φαίνεται πολύ πολύπλοκη ή απρόσιτη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Skrite Rishab Jain.
Κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει και να «ανεβάσει» έως 25 μηνύματα (skrites) σε μια συγκεκριμένη ζώνη του ουρανού. Ο πρώτος που «ανεβάζει» μήνυμα σε κάποια ζώνη, παίρνει το δικαίωμα να δώσει σε αυτή τη ζώνη το όνομά του. Συνεπώς -κατά την εταιρεία- «κατέχει εικονικά ένα κομμάτι του ουρανού, είτε πρόκειται για τον εναέριο χώρο πάνω από το σπίτι του, την επιχείρησή του ή οποιονδήποτε άλλο χώρο που θέλει να χρησιμοποιήσει για διαφήμιση».
Προς το παρόν, οι μόνες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την εφαρμογή ως διαφημιστικό εργαλείο, είναι μικρές εταιρείες στο Ορλάντο της Φλόριντα, αλλά είναι μάλλον θέμα χρόνου να μπουν στο παιγνίδι και μεγαλύτερα «ονόματα».
Η «ουρανογραφή» της Skrite είναι η τελευταία εξέλιξη σε ένα πεδίο που μόλις τώρα άρχισε να αναπτύσσεται. Η εταιρεία επαυξημένης πραγματικότητας Blippar με έδρα το Λονδίνο, σύμφωνα με το «New Scientist», ανέπτυξε μια εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν κριτικές και συστάσεις που έχουν αφήσει εικονικά άλλοι χρήστες πάνω σε καταστήματα, αξιοθέατα κ.α.
Με άλλα λόγια, περνάς έξω από ένα εστιατόριο, αναρωτιέσαι αν είναι καλό και έχεις αμέσως την απάντηση από άλλους που το επισκέφθηκαν πριν από σένα. Αρκεί να γυρίσεις την κάμερα του τηλεφώνου σου ή τα ειδικά γυαλιά σου πάνω στο κατάστημα και στην οθόνη θα μπορείς να διαβάσεις τι έχουν γράψει οι άλλοι.
Κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς ο καθένας θα μπορεί να δυσφημήσει εύκολα τον καθένα – ιδίως αν είναι ανταγωνιστής του. Σύμφωνα με τη διεθνή νομική εταιρεία Reed Smith, οι δικηγόροι ήδη προετοιμάζουν τους πελάτες τους για την επερχόμενη νέα πραγματικότητα, που -προς μεγάλη χαρά των νομικών- «υπόσχεται» ατελείωτες δικαστικές διαμάχες.
Τι γίνεται, για παράδειγμα, αν μια εταιρεία αλκοολούχων ποτών είναι χορηγός σε ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ, αλλά μια ανταγωνίστρια εταιρεία φροντίσει να «γράψει» ανταγωνιστικά διαφημιστικά μηνύματα στον ουρανό πάνω από την εκδήλωση, τα οποία θα μπορούν να δουν οι θεατές με την κατάλληλη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας;
Τέτοια προβλήματα φαντάζουν κάπως μακρινά, ίσως όμως δεν απέχει πολύ ο καιρός που όλοι λίγο-πολύ θα φοράνε γυαλιά εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας τύπου Google Glass ή Snapchat Spectacles, οπότε οι εφαρμογές τύπου Skrite θα είναι πανταχού παρούσες.