Περίπου 150.000 τόνοι πρόβειου γάλακτος χάθηκαν τον περασμένο χρόνο από την εγχώρια παραγωγή, λόγω της επιδημίας που οδήγησε σχεδόν σε αφανισμό την εγχώρια εκτροφή προβάτων.
Αποτέλεσμα είναι από τους 600.000 τόνους που παράγονται εντός συνόρων, η φετινή παραγωγή μετά βίας να φτάνει τους 450.000 έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην τιμή του πρόβειου γάλακτος. Η τιμή της πρώτης ύλης, παρασκευής της φέτας, αγγίζει στην Ελλάδα το 1 ευρώ/λίτρο. Αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί φέτας να ανατρέχουν σε οικονομικότερες λύσεις, όπως είναι η προμήθεια πρόβειου γάλακτος από τη Σαρδηνία όπου η τιμή δεν ξεπερνά τα 70 λεπτά/λίτρο.
Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους εκφράζουν έντονη ανησυχία για τους ρυθμούς εισαγωγής πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία, καθώς φαίνεται ότι έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία, σε βάρος των ντόπιων παραγωγών.
Μπορεί όπως εξηγούν οι κτηνοτρόφοι, η φετινή παραγωγή φέτας να καλύπτει τη ζήτηση, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος η παραγωγή της επόμενης χρονιάς να πλημμυρίσει από ιταλικό πρόβειο γάλα, με ορατό τον κίνδυνο ελλείψεων φέτας στην αγορά. Πιθανή τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει την εγχώρια προσφορά αλλά και τις εξαγωγές φέτας.
Ο προβληματισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι διάχυτος και η ηγεσία του υπουργείου αναζητά τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε η εισαγωγή τριών νέων εμβολίων προκειμένου να θωρακιστεί η ζωική παραγωγή έναντι του κινδύνου καταρροϊκού πυρετού. Το κόστος των εμβολίων (BLUEVAC 4, ZULVAC 4, BTVPUR Alsap 4) είτε πρόκειται για δύο ή μία δόση δεν αναμένεται να υπερβεί συνολικά το 1 έως 1,2 ευρώ ανά ζώο και θα βαρύνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα διατίθεται με κτηνιατρική συνταγή από φαρμακαποθήκες και καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Πηγή: reporter.gr