Οι αριθμοί μιλάνε…
1,3 δισ. τόνοι τροφήςκαταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια. 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού.
Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος που πρόσφατα υιοθετήθηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Στην Ελλάδα και εν καιρώ κρίσης, η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue για λογαριασμό του WWF - την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα - το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα. Δείτε περισσότερα εδώ.
Και η «ασχήμια» τι σχέση έχει;
Μεγάλο μέρος της σπατάλης, οφείλεται σε... εμφανισιακά κριτήρια. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια της αγοράς. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες. Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως.
Ένα video που ετοίμασε η οργάνωση έπειτα από μία επίσκεψη σε λαϊκή αγορά της Αττικής αποκαλύπτει τα μυστικά της άσχημης σπατάλης! Καταναλωτές και παραγωγοί απαντούν στη δική τους γλώσσα για τα άσχημα φρούτα και λαχανικά, τις προτιμήσεις τους, τα εμπόδια που βάζει η αγορά και πολλά άλλα.