Η πραγματικότητα, ίσως είναι λίγο διαφορετική. Έγκυρη επιστημονική έρευνα που επικαλείται ο αγγλικός Independent, υποστηρίζει ότι οι μονογαμικές σχέσεις αναπτύχθηκαν για να αποφύγουν οι κοινότητες τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Η εξήγηση της μονογαμίας, δεν είναι και τόσο ρομαντική...
Για όσους ασκούνται στον κυνισμό, ο γάμος είναι η αποτυχημένη προσπάθεια να δώσεις διάρκεια σε ένα τυχαίο γεγονός.
Οι περισσότεροι, αφετέρου, προτού κατρακυλήσουν στην ημερήσια σύμβαση, πιστεύουν σε ρομαντικότερες εκδοχές.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα και τεχνικές για να κατανοήσουν τις διαφορές στις κοινωνικές σχέσεις και την εξέλιξή τους από τις πρώτες ανθρώπινες κοινότητες.
Στις πρώτες κοινότητες τροφοσυλλεκτών, λίγα αρσενικά μονοπωλούσαν το ζευγάρωμα, με μεγαλύτερο αριθμό γυναικών. Στις μικρές αυτές ομάδες, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είχαν μεγάλη επίδραση στους ευρύτερους πληθυσμούς. Όμως όταν οι άνθρωποι πέρασαν από το κυνήγι στην καλλιέργεια της γης και οι κοινότητες μεγάλωσαν, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες αυξήθηκαν στα πολυγαμικά δίκτυα.
Χωρίς τα σύγχρονα φάρμακα, τα ποσοστά υπογονιμότητας από τη σύφιλη, τα χλαμύδια και άλλες ασθένειες ήταν πολύ υψηλά. Αυτό οδήγησε σε αλλαγές στις σεξουαλικές συμπεριφορές και στη μονογαμία.
Ο Chris Bauch, επικεφαλής της Έρευνας, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Waterloo στον Καναδά είπε ότι «αυτή η έρευνα δείχνει ότι η διάδοση των μεταδοτικών ασθενειών επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη των κοινωνικών κανόνων».
«Οι κοινωνικοί κανόνες δεν αναπτύχθηκαν σε απομόνωση από το τι συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον. Στον αντίποδα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους κοινωνικούς κανόνες χωρίς να καταλάβουμε τις πηγές προέλευσής τους από το φυσικό περιβάλλον. Οι κοινωνικοί κανόνες καθορίστηκαν από το φυσικό περιβάλλον. Με τη σειρά του, το περιβάλλον διαμορφώνεται από τα κοινωνικά μας πρότυπα, όπως αναγνωρίζουν πολλοί όλο και περισσότερο» είπε ο καθηγητής.