Οσοι αφήνονται αφειδώς στα στιβαρά χέρια του Μορφέα φαίνεται ότι διατρέχουν κατά 46% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από όσους κοιμούνται έξι έως οκτώ ώρες. Το σημείο καμπής που καθιστά την ξεκούραση επικίνδυνη, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, είναι οι οκτώ ώρες, τις οποίες κανείς δεν θα πρέπει να ξεπερνά εάν θέλει να θωρακίσει τον οργανισμό του από τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Στην 10ετή έρευνα οι επιστήμονες κατέγραψαν τις συνήθειες ύπνου 9.700 ατόμων που δεν είχαν πάθει, μέχρι την έναρξή της, ποτέ εγκεφαλικό. Κατά τη διάρκεια της έρευνας 346 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό (θανατηφόρο ή όχι). Επτά στους δέκα κοιμόντουσαν έξι έως οκτώ ώρες καθημερινά, ενώ ένας στους δέκα πάνω από οκτώ ώρες. Πάνω από οκτώ ώρες, ή λιγότερες από έξι, κοιμόντουσαν κυρίως ηλικιωμένοι, γυναίκες και άτομα χωρίς έντονη σωματική δραστηριότητα.
Οχι στην ξαφνική "κατάχρηση" του ύπνου
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού διαπιστώθηκε σε αυτούς που με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν συνήθειες ύπνου και ενώ κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες, στην πορεία ξεπερνούσαν το 8ωρο. Όσοι έκαναν κατάχρηση της ξεκούρασης τετραπλασίασαν την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν συστηματικά από έξι έως οκτώ ώρες. Ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού εκτιμήθηκε σε 5,3% για όσους κοιμούνται πάνω από οκτώ ώρες, 4,1% για όσους κοιμούνται κάτω από έξι ώρες και 3,1% για όσους κοιμούνται έξι έως οκτώ ώρες.«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ο πολύς ύπνος αποτελεί την αιτία, τη συνέπεια (σύμπτωμα) ή μία πρώιμη ένδειξη για κακή υγεία», παραδέχτηκε η Γιούε Λενγκ, επικεφαλής της έρευνας, και επεσήμανε πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να φωτίσει τη σχέση ανάμεσα στον πολύ ύπνο και τα εγκεφαλικά.