Γιατί όμως είναι τόσο μεγάλη η επιρροή του κλήρου πάνω στο λαό. Η απάντηση είναι προφανής. Γιατί ο αριθμός των πιστών, είναι μεγάλος. Παραδοσιακά η εκκλησία αποτελούσε στοιχείο πολιτισμικής αναφοράς στην Ελλάδα, η οποία δεν κατοικούνταν μόνο από Χριστιανούς Ορθόδοξους. Ήταν όμως και παραμένουν η πλειονότητα.
Πόσο θρησκευόμενοι είμαστε;
Διαχρονικά, η πλειονότητα των πολιτικών, φρόντιζε να έχει καλές σχέσεις με την εκκλησία στην χώρα μας, γιατί είχε βαθιά πίστη στην... επιρροή της. Ακόμη και ο αριστερός, μη παντρεμένος (αμαρτία για την εκκλησία) με την σύντροφο της ζωής του, ο οποίος δεν έχει βαφτίσει τα παιδιά του (ακόμη ένα μελανό σημείο για την εκκλησία).
Σήμερα έρχονται και οι αριθμοί να επιβεβαιώσουν ότι είμαστε από εκείνους τους λαούς που πιστεύουν. Το 71% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι θρησκευόμενοι, ενώ απαρνείται την ιδιότητα (του θρησκευόμενου όχι του πιστού) μόλις το 15%. Μόλις το 6% παραδέχονται (διότι στην Ελλάδα η οποία κυριαρχείται από την δύναμη του κλήρου, πρόκειται περί παραδοχής) ότι είναι άθεοι. Το υπόλοιπο 8% των Ελλήνων αρνήθηκε να απαντήσει στην έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων WIN/Gallup International που διεξήχθη σε δείγμα 64.000 ατόμων από 65 χώρες.
Καλά κρατεί η θρησκεία στους νέους
Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η θρησκεία δεν αποτελεί έννοια ούτε παρωχημένη, ούτε φθίνει. Κάθε άλλο μάλιστα. Τα δύο τρίτα των ενηλίκων έως 34 ετών θεωρούν εαυτούς, πιστούς, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα γενιά είναι πιο συντηρητική από τα αναμενόμενα. Ο μέσος όρος για τις μεγαλύτερες ηλικίες αγγίζει το 60%.
“Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν την συνεχιζόμενη κυριαρχία της θρησκείας” υποστήριξε ο πρόεδρος της WIN/Gallup International, Jean-Marc Leger, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των πιστών θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Κάθε μορφωτικού επιπέδου οι πιστοί
Η παλαιότερη πεποίθηση ότι στην θρησκεία “ανατρέχουν” χαμηλότερου βιοτικού και κυρίως μορφωτικού επιπέδου άτομα, φαίνεται ότι καταρρίπτεται από τα στοιχεία της έρευνας. Μπορεί το 80% των ατόμων χωρίς καμία απολύτως εκπαίδευση να δήλωσαν θρησκευόμενοι έναντι του 60% των αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η θρησκεία.
Ενώ το 60% των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης δήλωσαν πιστοί, το ποσοστό ανεβαίνει στο 64% μεταξύ των κατόχων διδακτορικού. Ούτε ο οικονομικός παράγοντας φαίνεται ότι παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο τελικά καθώς το 68% των χαμηλού εισοδήματος στρωμάτων δηλώνει θρησκευόμενοι ποσοστό παρόμοιο για τα μεσαία - χαμηλά εισοδήματα (69%). Τα μεσαία - ανώτερα στρώματα μετρούν 44% πιστών ενώ τα ανώτερα 47%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα δύο τρίτα των πολιτών δηλώνει ότι πιστεύει, ενώ ο βαθύτερα θρησκευόμενος λαός είναι οι Ταϊλανδοί (94%). Αρμενία, Μπαγκλαντές, Γεωργία και Μαρόκο διατηρούν από 93% θρησκευόμενων η κάθε μία. Λιγότερους πιστούς βρίσκει κανείς σε Τσεχία (23%) Σουηδία (19%), Ιαπωνία (13%) και Κίνα (7%).
Φωτογραφίες: Αγιογραφίες του Μιχάλη Βασιλάκη