Στα εν λόγω κατέληξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελετώντας τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ. Η έρευνα με τίτλο «Τα λειτουργικά οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ» αποκαλύπτει πως πέρα από το ζήτημα της κοινωνικοποίησης, το ποτό από μόνο του ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, οι οποίες ευθύνονται για τη «χαρά» που νιώθουμε όταν πίνουμε.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν και σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν πολλοί επισκέπτες διάφορων μπαρ. Το συμπέρασμα ήταν πως οι συνήθειες της κατανάλωσης αλκοόλ και το περιβάλλον των μπαρ έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την ψυχολογία των ανθρώπων.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι θαμώνες σε συνοικιακά καταστήματα, τα οποία έχουν γίνει στέκια, νιώθουν πιο έντονα το συναίσθημα πως ανήκουν σε μια μικρή κοινωνία, ενώ όσοι επισκέπτονταν μεμονωμένα μαγαζιά βίωναν λιγότερο το συναίσθημα αυτό.
Ο καθηγητής Robin Dunbar, ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο για όλα αυτά παίζει και ο χαρακτήρας του ανθρώπου. «Τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία δημιουργούμε στις καθημερινές μας επαφές είναι σημαντικά για την ψυχική και κατ’ επέκταση και τη σωματική μας υγεία», τόνισε στη συνέχεια.
Να υπενθυμίσουμε πως επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου ακόμη και σε σχέση με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ.
Στην υγειά της επιστήμης λοιπόν! Πάντα τέτοια αποτελέσματα…