Οι διοργανωτές της μελέτης επιστράτευσαν 4.000 συμμετέχοντες υποβάλλοντας τους σε μια σειρά από τεστ για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Οι ερωτήσεις που έγιναν είχαν σχέση με τον τρόπο που είναι φτιαγμένες οι μηχανές των αυτοκινήτων ή με άλλα θέματα που αφορούσαν την ψυχοκοινωνική συμπεριφορά.
Η μουσική που ακούμε και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος μας
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 50 σύντομα μουσικά κομμάτια από διαφορετικά στυλ και ανακάλυψαν πως οι μισοί είχαν την τάση να προτιμούν απαλό R&B ή soft rock και «ανεπιτήδευτη» μουσική όπως η country και η φολκ, με τραγούδια όπως το Hallelujah του Jeff Buckley και το Come Away With Me της Norah Jones μεταξύ άλλων αγαπημένων.
Οι υπόλοιποι αγαπούσαν την έντονη μουσική και απεχθάνονταν την ανεπιτήδευτη. «Παρά το γεγονός πως οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική διαφέρουν έχουμε ανακαλύψει πως τα επίπεδα κατανόησης κάποιου αλλά και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που τους αρέσει», λέει ο διδακτορικός φοιτητής David Greenberg που ήταν επικεφαλής της ομάδας.
Ο λόγος για τη διεξαγωγή της έρευνας είναι οι άνθρωποι να αποφασίσουν ποια τραγούδια αγαπούν και ποια μισούν. Οι ερευνητές θεωρούν πως τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία παρέχοντας υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τις playlist. Πολλά χρήματα σπαταλούνται για αλγόριθμούς που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη. Ο Simon Baron-Cohen, καθηγητής ψυχοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πρόσθεσε: «Η έρευνα ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και ανθρώπους με ιδιαιτερότητες όπως ανθρώπους με αυτισμό ή εκείνους που είναι φανατικοί στο να ταξινομούν».