ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι σημειώσεις του Νεύτωνα ήταν γραμμένες στα ελληνικά

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Ισαάκ Νεύτων έγραφε τις σημειώσεις του στα ελληνικά. Αυτό αποκαλύπτουν τα χειρόγραφα του διάσημου φυσικού και μαθηματικού, τα οποία παρουσιάζουν τον τρόπο που εκείνος σκέφτονταν και προχωρούσε τις ανακαλύψεις του που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη. 

Το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο επιστήμονας, εδώ και κάποια χρόνια δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να έχουν πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και έργα του μεγάλου επιστήμονα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.

  

Ο Νεύτωνας γεννήθηκε στην Αγγλία το 1642 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια

Το σημειωματάριο που χρησιμοποιούσε ο Νεύτωνας όταν ακόμα ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Trinity College, από το 1661 έως το 1665 περίπου περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του, αλλά και το σημαντικότερο, τις δικές του εξερευνήσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μεταφυσική. Οι σημειώσεις κρίθηκε ότι «δεν ταιριάζουν να τυπωθούν» από τον επιβλέποντα του Νεύτωνα και παρουσιάστηκαν στη βιβλιοθήκη από τον κόμη του Πόρτσμουθ το 1872.

Η παρουσίαση εμφανίζει το σημειωματάριο σε μια λογική σειρά ανάγνωσης και περιλαμβάνει ένα διάσημο τμήμα (σελίδες 88-135), όπου ο Νεύτωνας οργανώνει τις σημειώσεις του με τίτλο «Questiones quaedam philosophiae» (ορισμένα φιλοσοφικά ερωτήματα).

Μπορείτε να δείτε το σημειωματάριο πατώντας εδώ.

eggrafo

Ο επιστήμονας γεννήθηκε στην Αγγλία το 1642 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, ο Νεύτωνας δεν ήταν καλός αγρότης και τον έστειλαν στο Κέιμπριτζ να σπουδάσει για να γίνει ιεροκήρυκας.

Άρχισε να σπουδάζει νομικά και στα δύο πρώτα χρόνια γνώρισε τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Τον τρίτο χρόνο ασχολήθηκε περισσότερο με τον 16ο και τον 17ο αιώνα μελετώντας φιλοσόφους όπως ο Καρτέσιος, ο Τόμας Χομπς και ο Ρόμπερτ Μπόιλ. Επίσης διάβασε τις εργασίες του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου για την Αστρονομία, καθώς και τις θεωρίες του Κέπλερ για το φως.

cor 2

Τελικά ο Νεύτωνας μελέτησε μαθηματικά, όπου επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Ευκλείδη και τον Καρτέσιο. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κέιμπριτζ όταν έκλεισε λόγω της πανώλης και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έκανε μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman