ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μήπως η καρδιά σας είναι πιο γερασμένη απ’ ό,τι νομίζετε;

Tweet
Share
Tweet
Share

Και αν ναι, τι μπορείτε να κάνετε για να την… κρατήσετε νέα και να αποφύγετε τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο;

Η «ηλικία της καρδιάς» είναι μια έννοια που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να περιγράψουν τις βιολογικές βλάβες που συμβαίνουν στην καρδιά και οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Παράγοντες που προωθούν τη βιολογική γήρανση της καρδιάς είναι μεταξύ άλλων η υπέρταση, το υπερβολικό σωματικό βάρος και η ανθυγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM), και ο ύπνος φαίνεται πως παίζει καθοριστικό ρόλο στον ρυθμό γήρανσης της καρδιάς.

Οι 7 ώρες ύπνου «ελιξίριο νεότητας» για την καρδιά
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 12.775 ενήλικες ηλικίας 30-74 ετών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν πόσες ώρες κοιμούνται κατά μέσο όρο το βράδυ (5 ή και λιγότερες, 6, 7, 8, 9 ή και περισσότερες) και η ηλικία της καρδιάς τους υπολογίστηκε με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου.

Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν οι ερευνητές, υπολόγισαν πόσοι από τους συμμετέχοντες είχαν πιο γερασμένη καρδιά ή κινδύνευαν από πρόωρη γήρανση της καρδιάς τους βάσει της διάρκειας του ύπνου τους.

Ο «μαγικός» αριθμός φάνηκε να είναι το 7, αφού όσοι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν πως κοιμούνται κατά μέσο όρο 7 ώρες καθημερινά ήταν και αυτοί που είχαν τις πιο «νέες» καρδιές ή κινδύνευαν λιγότερο από καρδιαγγειακές επιπλοκές λόγω πρόωρης γήρανσης της καρδιάς τους.

Τόσο η μικρότερη όσο και η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, σημειώνουν οι ερευνητές, συσχετίστηκε με περισσότερες πιθανότητες πρόωρης γήρανσης της καρδιάς και κατ’ επέκταση διαφόρων καρδιακών προβλημάτων. Μεγαλύτερο κίνδυνο φάνηκε βέβαια να διατρέχουν όσοι κοιμούνται πολύ λίγες ώρες μέσα στο 24ωρο συγκριτικά με όσους απολαμβάνουν περισσότερες από 7 ώρες ύπνου καθημερινά.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς δείχνουν πώς μπορεί να συμπεριληφθεί ο ύπνος ως παράμετρος στον υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου» αναφέρει η Τζούλια Ντάρμερ, μέλος της ερευνητικής και συντακτικής ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη.

Η περίληψη της μελέτης δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Sleep, ενώ τα ευρήματα παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο 32ο Ετήσιο Συνέδριο των Εταιρειών Μελέτης του Ύπνου (SLEEP 2018) στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman