Καθισμένος αναπαυτικά σε ένα τραπέζι στην αίθουσα για τους μη καπνίζοντες ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε προσελκύσει το πάνδημο ενδιαφέρον. Ευδιάθετος μεν, χωρίς καμιά διάθεση όμως να δώσει ειδήσεις, απαντούσε ευπροσήγορα σε όποιον του απεύθυνε το λόγο, δρέποντας με αυτάρεσκη υπομονή περιέργεια και συμπάθεια.
«Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο» απάντησε όταν τον ρωτήσαμε για το πώς βλέπει τις εξελίξεις, ενώ παρότρυνε τους δημοσιογράφους να τον αποκαλούν σκέτα, «Γιάννη»…
«Ποιος ζήτησε να φύγεις;» θελήσαμε να μάθουμε. «Τα σκληρά συντηρητικά κέντρα και όσοι στο εσωτερικό μετέφεραν την αξίωσή τους» απάντησε χωρίς περιφράσεις, ζωγραφίζοντας τον ίδιο τον Σόϊμπλε για τον οποίον πάντως, δεν τσιγκουνεύτηκε τις φιλοφρονήσεις. «Είναι ο μόνος που έχει συγκρότηση μέσα στο Eurogroupκαι αν εξαιρέσεις τον Σαπέν και τους Γάλλους ελέγχει απόλυτα όλους τους άλλους. Και βέβαια, είναι ο μόνος που έχει πλάνο. Θέλει μια Ομόσπονδη Ευρώπη με ισχυρή πολιτική διεύθυνση», συνόψισε, με την Γερμανία, προφανώς, όπως αντιληφθήκαμε σε θέση απόλυτης ηγεμονίας.
Σύμφωνα με τα λόγια του, ο Σόϊμπλε είναι επικεφαλής της προσπάθειας για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη- «πάντα το ήθελε» σχολίασε-έχει συγκροτημένο σχέδιο και έχει υπολογίσει και τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit.
«Και με τη συμφωνία τι γίνεται;» τον ρωτήσαμε. «Φοβάμαι πως αυτήν τη στιγμή, ούτε και ο Ευκλείδης ξέρει» απάντησε και τάχθηκε υπέρ μια συμφωνίας που θα δίνει βιώσιμη λύση γιατί από τις άλλες, είχαμε πολλές τα τελευταία πέντε χρόνια.
Επιθυμεί μια Ευρώπη ομοσπονδιακού χαρακτήρα με ισχυρή πολιτική διεύθυνση, δήλωσε.. Στους βουλευτές που τον περικύκλωσαν σαν «γκρούπις», φέρεται να είπε ότι δεν έχει μιλήσει καθόλου με τον Πρωθυπουργό τις τελευταίες ημέρες, ενώ αναφερθείς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το χαρακτήρισε επικό και μεγαλειώδες.
Ο αέρας στη Βουλή από το πρωί μετέφερε μια διάχυτη αγωνία για την τύχη της χώρας. Ο χρόνος ξαφνικά έχει δραματικά πυκνώσει και οι εξελίξεις επιταχύνονται. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο για ελιγμούς και αν θέλει να παραμείνει στο παιχνίδι των προηγμένων χωρών, θα πρέπει να οδηγηθεί ταχύτατα σε μια συμφωνία που θα απομακρύνει τα απειλητικά νέφη και τα αδιέξοδα. Η ιστορία γράφεται εδώ και τώρα, ωμά, μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας...
Όποιος είχε αμφιβολία για την τύχη που θα έχει μια Συμφωνία η οποία θα είναι ουσιαστικά ένα τρίτο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα, θα έπρεπε να βρίσκεται στα θεωρεία του Κοινοβουλίου, όταν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός προκειμένου να λάβει μέρος στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Όρθιοι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα υποδειγματικό «στάντινγκ οβέϊσον» αποθέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα σε μια εμφανή προσπάθεια να τον εμψυχώσουν προκειμένου να υπογράψει τη Συμφωνία.
Στο περιστύλιο και τους διαδρόμους της Βουλής που έσφυζαν από ζωή μετά από πολύν καιρό, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και οι «ύποπτοι» των αριστερών τάσεων, διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές, αν μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως εικάζουν οι περισσότεροι, η Συμφωνία έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Ο Τσίπρας, όπως εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες, είναι αυτήν τη στιγμή κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι. Ίσως γι΄ αυτό, όπως εξηγούν ο «προσωρινός» πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης παίρνει τις αποστάσεις του δηλώνοντας στα πηγαδάκια πως δεν εμπιστεύεται καθόλου τον πρωθυπουργό. «Στο εξής, θα πηγαίνω στις συναντήσεις μαζί του με δύο μάρτυρες και τρία κασετοφωνάκια» λέει χαριτολογώντας.
Οι στιγμές ωστόσο είναι οριακές. Η χώρα μετεωρίζεται στο χείλος της αβύσσου και κάνει την ύστατη προσπάθεια. Το υπογράμμισε κι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος παρά τις διαφορές που έχει στηρίζει την εθνική προσπάθεια και αναχωρεί για Βρυξέλλες με σκοπό να στηρίξει τις βαρειά κλονισμένες γέφυρες, ειδικά με τον Γιούνκερ και να διαβεβαιώσει πως σε κάθε περίπτωση η Συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή. «Τι γίνεται;» ρωτήσαμε πρώην υπουργό της ΝΔ που διέσχιζε φουριόζος το περιστύλιο. «Ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί όλα πια είναι εις βάρος μας» είπε και χάθηκε στη γωνία…