ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στην Κόλαση του Διαδικτύου

Tweet
Share
Tweet
Share

Έσπασαν τα τηλέφωνα το 2015 στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή, που ασχολείται με παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, καθώς μέσα στο χρόνο σημειώθηκε ρεκόρ καταγγελιών για παιδική πορνογραφία, ρατσισμό, οικονομικές απάτες και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών έφτασε τις 4.000 με τις καταγγελίες για ρατσιστικά εγκλήματα να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2014 (152 από 46).

Θεαματική ήταν και η αύξηση στις καταγγελίες για εγκλήματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση του παιδιού στον κυβερνοχώρο, συγκεκριμένα τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω Διαδικτύου και το cyber bullying. 

Ακόμη, οι καταγγελίες που δέχθηκε η Safe Line με θέμα την παιδική πορνογραφία ξεπέρασαν τις 160. Υψηλό παραμένει και το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν παράνομες δραστηριότητες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Εντύπωση προκαλεί στο γεγονός ότι από τις καταγγελίες που δέχθηκε η Γραμμή το 2015, οι 830 αφορούσαν μόνο το Facebook.

Οι γονείς δεν κάνουν αρκετά για την προστασία των παιδιών τους

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, παρότι οι μισοί και πλέον Ευρωπαίοι γονείς (52%) πιστεύουν ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο αυξάνονται διαρκώς (από το cyber bullying μέχρι το ακατάλληλο περιεχόμενο), μόλις λίγο πάνω από το ένα τρίτο (36%) μιλάει στα παιδιά γι’ αυτές τις πιθανές απειλές και τα συμβουλεύει. 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε Ευρωπαίους γονείς (21%) δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τα παιδιά του από τους διαδικτυακούς κινδύνους, παρότι το 28% έχει δει τα παιδιά του να αντιμετωπίζουν πραγματικές απειλές στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης ακατάλληλου περιεχόμενου, τυχαίων συζητήσεων με επικίνδυνους αγνώστους και του cyber bullying. Επίσης, το 47% φοβάται ότι το Διαδίκτυο επηρεάζει με κάποιο τρόπο την υγεία και την ψυχολογία των παιδιών. 

Ταυτόχρονα, ενώ περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων γονέων (30%) αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στο τι βλέπουν ή τι κάνουν τα παιδιά όταν είναι on line, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δεν μπαίνουν στον κόπο να μιλήσουν στα παιδιά τους για τις απειλές του Διαδικτύου.

Ακόμα και στην περίπτωση που λαμβάνουν μέτρα, αυτά επικεντρώνονται σε ενέργειες που μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές. Για παράδειγμα, το 24% δηλώνει ότι ελέγχει το ιστορικό περιήγησης των παιδιών του, αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς μπορεί να έχει ήδη γίνει σε αυτό το στάδιο. Μόλις το ένα τέταρτο (26%) έχει εγκαταστήσει λογισμικό γονικού ελέγχου. 

Οι καταναλωτές μοιράζονται αφελώς τους κωδικούς τους

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στο καταναλωτικό κοινό, περίπου οι μισοί (42%) Ευρωπαίοι χρήστες του Διαδικτύου παραδέχονται ότι μοιράζονται τους κωδικούς τους με κάποιον άλλον ή τους αφήνουν εκτεθειμένους σε κοινή θέα, όπου άλλοι άνθρωποι μπορούν να τους δουν. Αυτό αποδεικνύει έλλειψη γνώσεων για τον ψηφιακό κόσμο και μπορεί να διευκολύνει το ξεκλείδωμα των online λογαριασμών και την πρόσβαση για τους ψηφιακούς εγκληματίες. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman