Οι μάλλον δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις προκύπτουν από ένα συνδυασμό ιστορικών κλιματικών στοιχείων (χάρη στις μοναδικές ιστορικές χρονοσειρές του Αστεροσκοπείου Αθηνών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα) και προσομοιώσεων διάφορων κλιματικών μοντέλων, που κάνουν προβλέψεις για το ποιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με την κ. Φουντά, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων και την επικράτηση ξηρότερων συνθηκών στο μέλλον.
Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φτάνει μέχρι και τον ένα βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των ιδιαίτερα θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα, ακόμη πιο έντονα στα αστικά κέντρα.