Ταλαιπωρία στην αίθουσα αναμονής για τον έλεγχο διαβατηρίων
Για πολλούς πολίτες της ΕΕ ,μεταξύ των οποίων και κάμποσοι συμπατριώτες μας, ακόμη και σε καιρούς κρίσης, οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στο Λονδίνο ήταν ρουτίνα. Και μπορεί να υποχρεώνονταν μέχρι τώρα να κουβαλούν μαζί τους διαβατήρια, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν και να στήνονταν στην ουρά του ελέγχου διαβατηρίων στο Χίθροου ή το Γκάτγουικ, αλλά απολάμβαναν κάποια προνόμια έναντι ταξιδιωτών από άλλες χώρες: δεν υποχρεώνονταν να εκτελωνίσουν ό,τι κουβαλούσαν μαζί τους, ούτε υπήρχε όριο στις ποσότητες αγαθών που μπορούσαν να μεταφέρουν για προσωπική χρήση.
Αυτά, όμως, θα αλλάξουν, αφού οι οπαδοί του Brexit ζήτησαν πίσω τον έλεγχο των συνόρων τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και οι πολίτες της ΕΕ θα υποβάλλονται προσεχώς σε εξονυχιστικούς ελέγχους, με τον χρόνο αναμονής να διευρύνεται από τα 25' σήμερα στα 45', που ισχύει για όλους τους άλλους.
Συντροφικές σχέσεις με Bρετανούς υπηκόους
Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα στο μέλλον για όσους Βρετανούς ή Βρετανίδες έχουν συντρόφους από χώρες της ΕΕ. Γιατί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα έχουν αυτόματο δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία -και αντιστρόφως. Μια πιθανή διέξοδος για τα ζευγάρια θα είναι να παντρευτούν, ώστε να αποκτήσει και ο σύντροφος τη βρετανική υπηκοότητα. Αλλά οι βρετανικές Αρχές ενδέχεται να εξετάσουν εξονυχιστικά τα κίνητρα, αφού οι εικονικοί γάμοι που οργανώνουν εγκληματικές οργανώσεις είναι μεγάλο πρόβλημα στη Βρετανία. Και γι’ αυτό το κράτος στέλνει συχνά επιθεωρητές να κάνουν ξαφνικούς ελέγχους στα νιόπαντρα ζευγάρια...
Ετικέτες προϊόντων
Φέτα από το Μάντζεστερ και ούζο από το Λέστερ. Η χεί παράδοξα αλλά μετά το Brexit η Βρετανία μπορεί να εγκαταλείψει το σύστημα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με το οποίο η ΕΕ προστατεύει μέχρι τώρα λογής τοπικά προϊόντα από τις απομιμήσεις.
Αλλά και στη Βρετανία πολλοί παραγωγοί ανησυχούν για το πολυπόθητο σήμα, όπως εκείνοι που παρασκευάζουν τα φημισμένα Cornish Pasties στην Κορνουάλη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί σύντομα να κυκλοφορούν σε χώρες της ΕΕ απομιμήσεις βρετανικών σπεσιαλιτέ, όπως τα τυριά Stilton και Cheddar.
Σπουδές στα Πανεπιστήμια
Για πολλούς νεαρούς Ευρωπαίους η καλύτερη περίοδος της φοιτητικής τους ζωής είναι η φοίτηση για ένα-δύο εξάμηνα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέσω του προγράμματος «Έρασμος», που ισχύει εδώ και 30 χρόνια.
Αλλά με το Brexit η συμμετοχή της Βρετανίας στο πρόγραμμα αυτό δεν είναι πλέον σίγουρη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελβετίας, την οποία απέκλεισε η ΕΕ το 2014 από το πρόγραμμα, όταν θέσπισε περιοριστικά μέτρα στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών της ΕΕ.
Αλλά και για τους εγγεγραμμένους στα βρετανικά πανεπιστήμια Ευρωπαίους φοιτητές αναμένεται να δυσκολέψουν τα πράγματα. Μέχρι τώρα πλήρωναν τα ίδια δίδακτρα με τους ντόπιους, αλλά στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει.
Τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας...
Η παραμονή σε νοσοκομείο του εξωτερικού σπάνια περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό των διακοπών. Αλλά οι πολίτες της ΕΕ διευκολύνονται σε κάποιο βαθμό με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Η κάρτα αυτή προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή του κατόχου σε μια από τις χώρες της ΕΕ, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Οι Βρετανοί θα χάσουν σύντομα αυτό το προνόμιο. Ο Guardian καθησυχάζει, πάντως, τους αναγνώστες του με το γνωστό βρετανικό φλέγμα: μέχρι το Brexit υπάρχουν ακόμη «πολλοί απλοί τρόποι να καταλήξει κανείς στο νοσοκομείο, π.χ. στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ίμπιζα, το Άμστερνταμ ή την Αγία Νάπα στην Κύπρο».
...και με τις αγροτικές επιδοτήσεις
Η ΕΕ είναι, μεταξύ άλλων, μια τεράστια μηχανή αναδιανομής, αφού από τις εισφορές των κρατών-μελών χρηματοδοτούνται προγράμματα επιδοτήσεων για αγρότες, ερευνητές ή υπανάπτυκτες περιφέρειες.
Από αυτά τα προγράμματα επωφελήθηκαν επί δεκαετίες και οι Βρετανοί με πρώτην την βασιλική οικογένεια, λαμβάνοντας ετησίως κάπου τέσσερα δισ. λίρες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι υποστηρικτές του Brexit είχαν υποσχεθεί πριν από το δημοψήφισμα ότι η απώλεια χρηματοδότησης θα αντισταθμιστεί, αλλά στο μεταξύ η εκδοχή αυτή φθίνει. Ο υπουργός Οικονομικών Χάμοντ είπε στους Βρετανούς αγρότες ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το 2020...
Αλλάζει το μέγεθος της σοκολάτας
Πολλοί λάτρεις της βρετανικής σοκολάτας έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τις συνέπειες του Brexit.
Η σοκολατοποιία Mondelez μείωσε τον αριθμό των τριγώνων στις σοκολάτες Toblerone που διατίθενται στη βρετανική αγορά, ενώ ετοιμάζεται να μικρύνει και τις σοκολάτες Cadburry. Κι αυτό γιατί ακρίβυνε η προμήθεια συστατικών όπως το κακάο από το εξωτερικό, αφού έπεσε η αξία της λίρας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Ποιός είναι ο επόμενος;
Πέραν τούτου υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης των φυγόκεντρων τάσεων και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η Μαρίν Λεπέν αξιώνει εδώ και καιρό την έξοδο της Γαλλίας απ’ το ευρώ και την κατάργηση της ζώνης Σένγκεν. Αρέσκεται, άλλωστε, να την αποκαλούν «madame Frexit». Αλλά και στην Ολλανδία ακούγονται φωνές υπέρ του «Nexit» (Netherlands Exit).