Το χειρότερο κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των χρηστών αναδείχθηκε το Instagram, έπειτα από έρευνα της Royal Society for Public Health στη Βρετανία, η οποία συμπέρανε επίσης ότι ο διαρκής βομβαρδισμός από τις υποτίθεται επιτυχημένες και ευτυχισμένες ζωές των άλλων δεν είναι καλός για την ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές έθεσαν ερωτήματα σε σχεδόν 1.500 χρήστες social media, ηλικίας 14-25, σχετικά με πέντε από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων: το Facebook, το Instagram, το Snapchat, το Twitter και το YouTube.
Το Instagram, μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την ανάρτηση φωτογραφιών που έχουν «περαστεί» από ένα σωρό κολακευτικά φίλτρα, βαθμολογήθηκε ως η χειρότερη.
Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστώσει πώς εκτιμούν οι χρήστες ότι καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες επηρεάζει την υγεία και την ευτυχία τους. Βάσει 14 ερωτήσεων που είχαν να κάνουν με την υγεία, το Instagram έλαβε τη χειρότερη βαθμολογία, ακολουθούμενο από το Snapchat, το Facebook, το Twitter και το YouTube.
«Τα social media έχουν χαρακτηριστεί ως πιο εθιστικά από τα τσιγάρα και από το αλκοόλ», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Shirley Cramer, διευθύνουσα σύμβουλος της Royal Society for Public Health. «Δεν είναι πλέον δυνατό να τα αγνοήσουμε, όταν μιλάμε για τα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων ανθρώπων», υπογράμμισε.
Πράγματι, άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2017 εβδομάδα αποκάλυψε ότι το ένα τέταρτο των millennials κοιτάζουν το τηλέφωνό τους πάνω από 100 φορές την ημέρα, σε σύγκριση με μόλις το 10% της προηγούμενης γενιάς, των λεγόμενων baby boomers.
Το MarketWatch σημειώνει ότι προηγούμενη επιστημονική έρευνα, μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, είχε ήδη κάνει τη σύνδεση μεταξύ της χρήσης κοινωνικών δικτύων και της ψυχικής υγείας των ατόμων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι νέοι που κάνουν πολύ μεγάλη χρήση social media -δηλαδή ξοδεύουν πάνω από δύο ώρες την ημέρα- είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κακή ψυχική υγεία και ψυχολογικά προβλήματα, τα συμπτώματα των οποίων περιλαμβάνουν άγχος και κατάθλιψη.
Πάντως εκείνη η έρευνα είχε συμπεράνει πως, παρότι η διαρκής παρακολούθηση των φωτογραφιών άλλων ανθρώπων μπορεί να επιδεινώσει κάποια προβλήματα, αυτό θα μπορούσε να είναι περισσότερο ένδειξη κακής ψυχικής υγείας και όχι τόσο η αιτία για το πρόβλημα: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι μαθητές με κακή ψυχική υγεία μπορεί να κάνουν συχνότερη χρήση κοινωνικών δικτύων», κατέληξε.