ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χοιρινό με ηπατίτιδα Ε

Tweet
Share
Tweet
Share

Χιλιάδες Βρετανοί είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Ε, από την κατανάλωση προϊόντων χοιρινού κρέατος, όπως λουκάνικα και συσκευασμένες φέτες ζαμπόν, που διοχέτευσε στην αγορά μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE).

Στα δημοσιεύματα τους, "Times", "Independent" και "The Telegaph", αναφέρουν ότι ο ιός, που ενδέχεται να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες, μπορεί να έχει μολύνει από 150.000 έως και 200.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2016.

Η μελέτη του οργανισμου Υγείας της Αγγλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο η συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων, την οποία ενδεικτικά ονόμασαν "Supermarket X", συνδέεται με την έξαρση της ηπατίτιδας Ε (HEV) και ιδιαίτερα με τα λουκάνικα δικής της επωνυμίας. Το συγκεκριμένο στέλεχος της ηπατίτιδας Ε φέρουν μόνο προϊόντα χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη και κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία, αλλά όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα.

Επισήμως, οι Αρχές της Βρετανίας δεν κατονόμασαν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης όμως έχουν συνδέσει την βρετανική εταιρεία Tesco ως υπαίτιο. Η εταιρεία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει στους ισχυρισμούς, ωστόσο ένας εκπρόσωπός της, δήλωσε στον "Independent", ότι συνεργάζονται στενά με την PHE για να διασφαλίσουν την ποιότητα των τροφίμων που πωλούν. Μάλιστα επικαλέστηκε ότι η έρευνα του PHE είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, σε εξήντα άτομα που παρουσίασαν τον ιό της ηπατίτιδας και όλοι τους είχαν φάει προϊόντα χοιρινού από την συγκεκριμένη αλυσίδα, αλλά όπως είπε, δεν μπορεί κάτι τέτοιο δε συνδέει οπωσδήποτε τον ιό με τα προϊόντα του χοιρινού κρέατος.

Τα περιστατικά μόλυνσης από την ηπατίτιδα Ε, Σύμφωνα με τον PHE, έχουν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο από 368 το 2010, σε 1.243 το 2016. Ο ιός προκαλεί κίρρωση του ήπατος και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η γρίπη, ο πυρετός, ο εμετός και το κιτρίνισμα του δέρματος. Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, νευρολογικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο.

Εκπρόσωπος της αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από το σωστά μαγειρεμένο κρέας περιορίζεται.

Μια άλλη ιστοσελίδα, η Foodlog, αναφέρει ότι η ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. Από την πλευρά τους, οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα μολύνονται από το αίμα των μη αποστειρωμένων χοίρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό αποτελεί δεύτερο πλήγμα για την Ολλανδία, ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα μολυσμένα αυγά από το εντομοκτόνο Fipronil.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman