Εργάζονται κανονικά, έχουν οικογένεια και διατηρούν γενικότερα ένα λειτουργικό προφίλ, καταφέρνοντας έτσι να κρύβουν την εξάρτησή τους από την κοκαΐνη, την εισπνεόμενη ηρωίνη αλλά και το αλκοόλ.
Διαρκώς διευρυνόμενο είναι το προφίλ των εξαρτημένων που προσέρχονται στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Tμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
Όπως εξηγεί ο συντονιστής των προγραμμάτων Σωτήρης Λαϊνάς, στο μακεδονικό πρακτορείο, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στο κλασικό προφίλ των εξαρτημένων, αλλά ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, διατηρούν ένα επίπεδο λειτουργικότητας στη ζωή τους.
«Δεν υπάρχει δηλαδή η απόλυτη έκπτωση αν και μπορεί να είναι στο προστάδιο» διευκρινίζει ο κ.Λαϊνάς. Πρόκειται για άτομα που δεν φαίνεται ότι είναι χρήστες, όμως μπορεί καθημερινά να κάνουν χρήση κοκαΐνης, εισπνεόμενης ηρωίνης και αλκοόλ, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.
«Θέλει διαφορετικό τρόπο η αντιμετώπισή τους καθώς προσέρχονται στα προγράμματα λόγω των συνεπειών της χρήσης στον περίγυρό τους και δεν θέλουν να παρακολουθήσουν ένα κλειστό πρόγραμμα» τονίζει ο κ.Λαϊνάς.
Σε αυτές τις περιπτώσεις προσφέρεται εξατομικευμένη παρέμβαση «για να μην τους χάσουμε από το πρόγραμμα», λέει.
Τα προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, τη Σητεία, τα Χανιά και τη Λάρισα και αποτελούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα, που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της, την ιδέα της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.