Δεν έχουμε σωσμό. Και οι λόγοι είναι προφανείς και πρέπει να το πάρουμε απόφαση αυτό, γιατί όταν στερέψουν οι ελπίδες, υπάρχει πιθανότητα να καταλάβουμε που βρισκόμαστε και να ξεκολλήσουμε απ΄ την πηχτή λάσπη.
Κάποιοι παληοί, συντηρητικοί οικονομολόγοι και ιστορικοί καθηγητές που διαβάσαμε στα χρόνια μας, συνιστούσαν με βλοσυρή έγνοια να μην χαρακτηρίζουμε αφοριστικά, μόνο ανίκανους τους πολιτικούς, γιατί τους κάνουμε χάρη- είναι και ιδιοτελείς, έλεγαν. Αλήθεια είναι αυτό. Μόνο που μερικά πράγματα δύσκολα χωνεύονται…
Τα παραδείγματα έρχονται από μια συνηθισμένη μέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή και είναι απλώς ενδεικτικά.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός ιεραρχεί ως πρώτο στρατηγικό στόχο του «νέου κυβερνητικού κύκλου» την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω αναπτυξιακού πυρετού, η κυβέρνηση αδυνατεί να προσδιορίσει τον χρόνο έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό εννέα μήνες μετά την κοινοβουλευτική έγκριση της επένδυσης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου την Πέμπτη (11 Μαΐου), ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που δεν έδειξε μέσα στην αθωότητα της σύγχυσής του να τον απασχολεί ο επείγων χαρακτήρας των πραγμάτων και η προοπτική να βρουν δουλειά μερικές χιλιάδες εργάτες, επανέλαβε τις συνήθεις διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιηθεί η επένδυση στο Ελληνικό το συντομότερο δυνατόν, αλλά, στο δια ταύτα, απέφυγε να δεσμευτεί για οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα παραδοθεί το έργο στους επενδυτές.
Για ποιο λόγο; Επειδή όπως είπε τόσο η αρχαιολογική υπηρεσία που ανακάλυψε διατηρητέα στο αεροδρόμιο όσο και το Δασαρχείο, στην αντίληψη του οποίου το Ελληνικό είναι κατάφυτο, «δεν ελέγχονται από το υπουργείο»! Τόσα χρόνια λειτουργίας, δεν είχε διατυπωθεί κάποια επιστημονική ένσταση. Γιατί τώρα;..
Ο ίδιος υπουργός, ο κ. Τσακαλώτος, περιήλθε σε αμηχανία και αναγνώρισε τη βασιμότητα των επιχειρημάτων, όταν λίγο αργότερα ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης απέδειξε με στοιχεία πόσο δημόσιο χρήμα κατασπαταλείται επειδή οι κυβερνήσεις με προδήλως πολιτικά κριτήρια αφήνουν αναξιοποίητη την περιουσία του Δημοσίου και στεγάζουν υπηρεσίες σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Ημετέρων μήπως; Ε, θέλει και ρώτημα;..
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ακινήτου στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη της πρώην "Γ.Α. Κεράνης Α.Β.Ε.Ν.Ε. " το οποίο αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1998 αντί 56.628.769€ για να στεγάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μετεγκαταστάθηκε ποτέ στο "Κεράνης". Το ακίνητο στη συνέχεια πωλήθηκε με την μέθοδο "sale and lease back" και ακολούθως... μισθώθηκε από το Δημόσιο με ενοίκιο 2.652.000€ τον χρόνο. Το Δημόσιο καταβάλλει έκτοτε όλο το ποσό του ενοικίου σε κτίριο ουσιαστικά κενό, επειδή οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα πέριξ της πλατείας Συντάγματος και να μεταφερθούν εκεί.
Την ίδια ώρα η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνει ότι επειδή ο Χωροταξικός Σχεδιασμός βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, η χώρα σήμερα στερείται ουσιαστικά χωροταξικού πλαισίου που θα διευκόλυνε την αδειοδότηση και τη δημιουργία τουριστικών επενδύσεων οποιασδήποτε κλίμακας.
Αυτό φυσικά, καθόλου δεν εμποδίζει την «εκτός σχεδίου δόμηση» η οποία, όπως παρατηρεί, εφαρμόζεται ανεξαιρέτως σε όλες σχεδόν τις εκτός οικισμών και σχεδίων πόλεων περιοχές, οδηγώντας σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το συνολικό τουριστικό προϊόν της χώρας.
Κι από την άλλη, πέρασε γρήγορα στο περιθώριο η είδηση ότι ένας φίλεργος υπάλληλος- από τις χιλιάδες που υπάρχουν στο Δημόσιο, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικό σύνολο- του ΟΑΕΔ στην Πάτρα που ονομάζεται Άγγελος Βώρος, με τη βοήθεια συναδέλφων του κατάφερε να αναβαθμίσει το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού κι έτσι να επιτύχει εξοικονόμηση δαπανών περίπου 1 εκ. ευρώ ετησίως!
Καθημερινά, έρχονται στο φως τέτοιοι μεγάλοι ή μικρότεροι «ηρωισμοί» μιας αξιοπρεπούς Ελλάδας που υπάρχει, πετυχαίνει μεθοδικά στόχους και το παλεύει επίμονα για να μην εγκλωβιστεί με απελπισία στην άχαρη και καταθλιπτική διαδρομή δουλειά (για όσους έχουν)- σπίτι.
Όμως τον τόνο δίνουν άλλες προτεραιότητες. Διότι, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρήκαν γόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης και σε ρόλο Βαρούχα, ερίζουν εσχάτως για το αν το γκολ του ΠΑΟΚ στο κύπελλο ήταν ή όχι «πέτσινο»...