Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς όταν βρίσκεται στους χώρους του Κοινοβουλίου ότι η πολιτική αντοχή των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση φτάνει σε ένα όριο. Η διάθεσή τους να υπερασπιστούν αυτά που καλούνται να ψηφίσουν είναι αναιμική, κάποιοι συνάδελφοί τους έχουν αρχίσει να τους παίρνουν στο ψιλό, ακόμη και στους τραμπουκισμούς του Κασιδιάρη αντέδρασαν αμήχανα και έκαναν πως ξεχνούσαν τις προσεγγίσεις που είχαν επιχειρήσει τους προηγούμενους μήνες η Κωνσταντοπούλου, ο Βούτσης, ο Παρασκευόπουλος κλπ.
Στο ίδιο σκηνικό, η αναμενόμενη κριτική που δέχθηκε η συμπολίτευση την Τρίτη από τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, τους έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οταν δε ο Α. Λοβέρδος είπε στον Τσακαλώτο ότι «δεν φοράτε παντελόνια», οι απαντήσεις περιορίστηκαν σε κριτική για σεξιστικά σχόλια και πολιτική ορθότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών ήταν αυτός που είχε πει ότι θα παραιτηθεί αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από τις 9.000 ευρώ. Και τώρα πέφτει κάτω από τις 6.000. Και ακολούθησε η προειδοποίηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, η οποία προειδοποιεί για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε κάποιες συντάξεις και ειδικά μισθολόγια.
Ομως και αυτό το έχει προλάβει η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, υπάρχει η εξωφρενική δέσμευση περί εφαρμογής των μέτρων ακόμη και αν αυτά κριθούν αντισυνταγματικά!
Ολα αυτά η κυβερνητική προπαγάνδα προφανώς και τα αγνοεί, ενώ παράλληλα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει ένα απροκάλυπτο ψέμα. Τα λεγόμενα αντίμετρα. Είναι λέει αυτά περίπου 7,5 δισ., δηλαδή 2,5 περισσότερα από τα μέτρα.
Η καθοριστική λεπτομέρεια είναι ως γνωστόν, ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν, όμως τα αντίμετρα θα ισχύσουν αν και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%. Υπό αυτό το πρίσμα και αφού τα αντίμετρα είναι εικονικά, απορεί κανείς πώς συγκρατήθηκε η κυβέρνηση και δεν έφτιαξε ένα «καλύτερο» σενάριο, με βάση το οποίο θα μοίραζε 10, γιατί όχι και 15 δισ.. Ούτως ή άλλως τσάμπα είναι…
Μπορεί να είναι γνωστά και βαρετά πλέον όλα αυτά. Ομως, όλα δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός ήδη πέφτει έξω και μετά το καλοκαίρι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να καταρτίσει έναν νέο, τον πρώτο του τέταρτου μνημονίου. Βάση του κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η μαγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, αλλά οι πολύ χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και η υστέρηση στα έσοδα.
Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού θα συμπέσει με την περίοδο που ακολουθεί τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και εκεί, όταν θα είναι υποχρεωμένη να κάνει διορθωτικές κινήσεις - βλ. έκτακτα μέτρα - για να μείνει εντός τροχιάς του εκτρωματικού προγράμματος που έφερε, θα δούμε όλοι πόσο ικανή θα είναι να εξαντλήσει τον πολιτικό της χρόνο - και τις αντοχές των πολιτών.
- A.K.
Πηγή: Reporter.gr