Ο καθηγητής Κύριλλος Γκρούετερ και οι συνεργάτες τους εξήγαν το συμπέρασμα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Εξέλιξη και Ανθρώπινη Συμπεριφορά" (Evolution and Human Behaviour), υποστηρίζουν ότι με τα χρόνια το αρσενικό γένος αναζητά τρόπους να βάζει “ταμπέλες” που πιστοποιούν την αρρενωπότητά του, ενισχύοντας την γοητεία που ασκεί στο άλλο φύλο.
Οσο και αν δεν ενθουσιάσει τους άνδρες αναγνώστες, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αντίστοιχη συμπεριφορά παρατηρείται σε πιθήκους, μαϊμούδες και ουρακοτάγκους. Όσο πιο πυκνοκατοικημένη είναι μια κοινωνία και όσα περισσότερα αρσενικά μέλη μετρά, τόσο πιο εντυπωσιακές είναι αυτές οι “ταμπέλες” με συνηθέστερα τα γένια.
Δεν πρόκειται για σύγχρονο φαινόμενο
Ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν τα μουστάκια και τα γένια μεταξύ Βρετανών στο διάστημα από το 1842 έως το 1971, όταν οι ανύπαντρες γυναίκες ήταν πολύ λιγότερες από τους διαθέσιμους άνδρες. Και τότε τα γένια αποτελούσαν στοιχείο γοητείας. Η επιστροφή της γενειάδας σηματοδοτήθηκε επίσης από τους πολέμους σε Ινδία και Ασία όταν οι βρετανοί ήρθαν σε επαφή με πολιτισμούς οι οποίοι θεωρούσαν τα γένια, τα μουστάκια και τις φαβορίτες ένδειξη σοφίας και ισχύος.
Το Penna σας παρουσιάζει διάφορους τύπους γενειάδας και εξηγεί τι σημαίνει ή κάθε μία από αυτές για τον... ιδιοκτήτη της.