1. Ξέρουμε ακριβώς τι μας περιμένει
Είτε πρόκειται για μια λίστα με τους δέκα καλύτερους τρόπους να γυμνάσετε το κορμί σας, είτε οι 100 καλύτεροι κιθαρίστες όλων των εποχών, η απαρίθμηση λόγων, μας είναι οικεία. Μα βοηθά να σχηματοποιούμε τις πληροφορίες, γνωρίζουμε ότι κατεβαίνοντας στον κατάλογο τι θα δούμε (όχι απαραίτητα το περιεχόμενο, αλλά τον επόμενο λόγο πχ) γεγονός που διευκολύνει την κατανόηση.
2. Δεν θέλουμε να μας λείπει κάτι
Είναι δύσκολο να καταπολεμήσουμε τον πειρασμό. Η λίστα υπάρχει ήδη, έχει περιέλθει σε γνώση μας και αυτό και μόνο μας δίνει την αίσθηση ότι η γνώση μας ανήκει. Ανδεντηνανοίξουμεόμως, δενθαμαςανήκει. Είναι σαν να χάνουμε κάτι μέσα από τα χέρια μας. Και σε επίπεδο ανθρώπινης ψυχολογίας, δεν μας αρέσει να χάνουμε πράγματα. Οπότε φροντίζουμε να κατέχουμε αυτή τη γνώση.
3. Μοιάζει με πληροφορία που δεν επιβαρύνει το μυαλό
Διαβάζοντας στο διαδίκτυο εμπλεκόμαστε σε πολλαπλές δραστηριότητες. Διαβάζουμε, αποφασίζουμε αν θα κάνουμε κλικ, αν θα διαβάσουμε παρακάτω ή όχι. Μια λίστα από την άλλη μας απαλλάσσει από περιττή σκέψη. Απλώςκατεβαίνουμεγιαναδούμετησυνέχεια. Είναιπληροφορίαπουμαςφαίνεταιπιοεύκολαδιαχειρίσιμη.
4. Μας αρέσει να νομίζουμε ότι είμαστε πολυάσχολοι και ότι δεν προλαβαίνουμε να διαβάσουμε κάτι άλλο
Ο όγκος των πληροφοριών τον οποίο καλούμαστε καθημερινά να αφομοιώσουμε είναι πράγματι πολύ μεγάλος. Η απλοποίηση της μορφής της, βοηθά στο να τη συγκρατούμε πιο εύκολα. Επίσης ακόμη και εάν έχουμε λίγο παραπάνω χρόνο, έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι δεν έχουμε, οπότε πάλι οι κατάλογοι αποτελούν την εύκολη λύση.
5. Βρίσκεις εύκολα την πληροφορία που ψάχνεις
Από δεδομένα μέχρι οδηγίες, οι λίστες είναι πιο εύχρηστες. Είτε θέλεις να μιλήσεις για τις δέκα καλύτερες συνταγές με κουλουράκια, είτε για τα δέκα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσεις για να επιδιορθώσεις το πλυντήριο ρούχων. Μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι εάν το ένα βήμα συνδέεται με το επόμενο, υπάρχει κίνδυνος να χάσεις την σειρά εάν δεν είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Και οι λίστες βρίσκονται εκεί για να μην χρειάζεται να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος.
6. Πάντα ξέρουμε πόσο μας έχει μείνει
Η αρίθμηση στους καταλόγους μας δίνει μια αίσθηση σειράς. Επίσης εάν κάτι μας αποσπάσει την προσοχή και επιστρέψουμε στην ανάγνωση, η αρίθμηση μας βοηθά να γνωρίζουμε πού ακριβώς ήμασταν πριν και από πού να συνεχίσουμε.
7. Μας διασκεδάζει να μαντεύουμε τη συνέχεια
Όταν πρόκειται για λίστα, ο πειρασμός να μαντέψουμε τι λέει παρακάτω είναι πολύ μεγάλος. Δεν είναι γρίφος, είναι παιχνίδι του μυαλού στο οποίο εμείς επιλέγουμε να συμμετάσχουμε. Συνδυάζει τη γνώση με την τύχη αυτό το παιχνίδι και ο εγκέφαλος, μας επιβραβεύει με λίγη ντοπαμίνη κάθε φορά που παίζουμε.
8. Και μας αρέσει να έχουμε δίκιο...
Κάθε επιβεβαίωση της εικασίας μας, αποτελεί μια νίκη. Και αν δεν βρούμε το νούμερο δύο της λίστας, μάλλον θα βρούμε το πέντε. Οπότε χαμένοι δεν θα βγούμε. Αν πρόκειται για λίστα με ταινίες, όσες περισσότερες έχουμε δει – ακόμα και αν δεν πετύχουμε την ακριβή κατάταξη – τόσο πιο ευχαριστημένοι νιώθουμε.
9. Η λίστα είναι κάτι οριστικό
Παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας η λίστα. Γιατί περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία δεν μπορείς να αμφισβητήσεις. Είναι όλα τακτοποιημένα, σε μια σειρά αυστηρή, με πλαίσιο σαφές και όρια. Και αυτό ικανοποιεί την ανάγκη που έχουμε να νιώθουμε ότι διατηρούμε τον έλεγχο.
Να μοιραστούμε μαζί σας σε αυτό το σημείο, ότι δεν απολαμβάνουν μόνο οι αναγνώστες τις λίστες. Αλλά και οι δημοσιογράφοι. Είναι πιο εύκολο να παραθέτεις σε έναν κατάλογο τις πληροφορίες, από το να φτιάχνεις παραγράφους, να τις συνδέεις λογικά και να δημιουργείς ένα κείμενο με ειρμό από το να χρησιμοποιείς μια έτοιμη δομή, λίστας.
Πηγή: BBC