ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μουσικές μέσα από ταινίες

Tweet
Share
Tweet
Share

Τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει από το πάντρεμα της μουσικής με τον κινηματογράφο, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι πετυχημένο… Από μόνη της η μουσική λειτουργεί ως χρονομηχανή, η οποία μπορεί να μας μεταφέρει σε μέρη και εποχές που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Τα μουσικά ντοκιμαντέρ είναι μια καλή ευκαιρία για ένα ταξίδι στο χρόνο που θα μας θυμίσει την ιστορία κορυφαίων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα θα μας μάθει ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία τραγουδιών, τα οποία, ίσως πολλοί από εμάς, έχουμε συνδυάσει με συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μας. Το Penna επέλεξε τα δέκα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ και σας τα παρουσιάζει. Καλή σας ανάγνωση αλλά και ακρόαση!

27SUGAR SPAN articleLarge

1) Searching for Sugar Man (2012)

H εξαιρετική ταινία δεν περιγράφει απλά σαν καλλιτέχνη το Sixto Rodriguez, αλλά παράλληλα ρίχνει φως στην ύπαρξη ενός ανθρώπου που επειδή και μόνο αγνοούνταν προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο Sixto έχει κυκλοφορήσει δύο από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία του ροκ εν ρολ και θεωρείται το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς Νοτιοαφρικανών. Η πορεία της προσωπικής του ιστορίας, σε συνδυασμό με το χαρακτήρα του και τη μουσική του, προκαλούν αληθινή συγκίνηση και κατατάσσουν το «Searching For Sugar Man» στη λίστα με τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ, αυτά που ρίχνουν φως σε ιστορίες που σε καμία Wikipedia και καμία εφημερίδα δεν θα μπορούσε να βρει κανείς.

4 ray manzarekthe doors 650 430

2) Feast of Friends (1970)

Οι ίδιοι οι Doors καταγράφουν το ταξίδι τους, κατά τη διάρκεια μια περιοδείας το καλοκαίρι του 1968, στη Βόρεια Αμερική. Αν και δεν πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία, τα μέλη του συγκροτήματος, με ερασιτεχνικό τρόπο, έχουν καταγράψει εικόνες από τις συναυλίες τους και τον προσωπικό τους χώρο, εναλλάσσοντας στιγμές συγκινητικές, με χιούμορ και ευαισθησία.

The Case of the Three Sided Dream still

3) The Case of the Τhree Sided Dream (2014)

Ο Rahsaan Ronald Kirk ήταν μία πολυδιάστατη προσωπικότητα, που παρά την τύφλωσή του σε νεαρή ηλικία, έγραψε τη δική του ιστορία στην jazz μουσική. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ζωή του βιρτουόζου σαξοφωνίστα, ο οποίος με ενέργεια και αποφασιστικότητα, αφιερώθηκε στην αναζήτηση και σύνθεση νέων ήχων. Όπως έχει σημειώσει και ο σκηνοθέτης Adam Kahan: «Τα όνειρα για τον Rahsaan, ήταν πολύ σημαντικά. Πίστευε σε αυτά και τα είχε οδηγό στη ζωή του.»

fugazi

4) Instrument (1999)

Οι Fugazi είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη σκηνή του hardcore στην Αμερική και συγκεκριμένα με τις ακλόνητες απόψεις τους περί μουσικής βιομηχανίας. Η επιλογή τους να βγάζουν μόνοι τους δίσκους, να απέχουν από ραδιόφωνο, MTV, συνεντεύξεις και να αρνούνται πεισματικά τη βιομηχανοποίηση της μουσικής (λέγεται ότι δεν υπάρχει ούτε ένα επίσημο t-shirt των Fugazi), τόσα χρόνια μετά δε φαίνεται μόνο υποδειγματική αλλά και προφητική, τώρα που οι δισκογραφικές εταιρείες βυθίζονται στην ύφεση.

hqdefault

5) 1991: The year that punk broke (1992)

Ο Joe Cole δολοφονήθηκε σε ένοπλη ληστεία απ' την οποία παρά τρίχα γλίτωσε ο Henry Rollins. Το περιστατικό έγινε τρεις μήνες μετά το πέρας της ευρωπαϊκής περιοδείας των Sonic Youth γύρω απ' την οποία εκτυλίσσεται το φιλμ, αλλά αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος στην έξαρση του ήχου κυρίως χάρη στο grunge. Παρελαύνουν όλα τα σημαντικά ονόματα εκείνων των ημερών, με πρώτους και καλύτερους τους Nirvana, τους Dinosaur Jr., Babes In Toyland, Mudhoney και άλλους.

dig01 640x420

6) DiG! (2004)

Πρωταγωνιστές είναι δύο αμερικάνικες ροκ μπάντες, οι Brian Jonestown Massacre και οι Dandy Warhols. Η σκηνοθέτης Ondi Timoner ακολουθεί τα συγκροτήματα, για 7 ολόκληρα χρόνια, και καταγράφει την καθημερινότητα, τους καβγάδες, τα live, τις παρανομίες, τις καταχρήσεις και γενικά όλα όσα της εξομολογούνται στην κάμερα. Μέσα σε 100 λεπτά, συνοψίζει στα αλήθεια, τι σημαίνει ροκ ζωή και πώς αυτή συγκρούεται με τη ροκ καριέρα.

maxresdefault

7) AC/DC: Let There Be Rock (1980)

O Eric Dionysius και ο Eric Mistler, το 1979, κινηματογράφησαν ζωντανά συναυλίες των AC/DC, που μεσουρανούσαν εκείνη την περίοδο. Δημιούργησαν έτσι, ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ, για την πορεία του σπουδαίου αυστραλιανού ροκ συγκροτήματος. Στην ταινία θα δείτε να μιλάει και ο Bon Scott, ο οποίος δεν πρόλαβε να την δει, μιας και πέθανε δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

8) Metallica: Some Kind Of Monster (2004)

 some kind of monster 2004

Η ταινία διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες. Κάποιοι τύποι καθισμένοι σε ένα στούντιο μιλούν και πλακώνονται με την κάμερα να γράφει. Ο θεατής ωστόσο δεν βαριέται ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν πολλά για την ιστορία των Metallica, η ταινία παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον ως μελέτη πάνω στην ανθρώπινη ψυχολογία. Το 2003, όταν γυρίστηκε, την περίοδο που το γκρουπ ηχογραφούσε το “St. Anger”, τα μέλη των Metallica ήταν πάνω-κάτω 40 ετών. Υπερεπιτυχημένοι, δισεκατομμυριούχοι, αλλά με απίστευτα ζητήματα που χρειάζονται συνεδρίες στο γιατρό ή κλινικές απεξάρτησης.

ramones

9) End of the Century: The Story of the Ramones (2003)

1974 στη Νέα Υόρκη. Το glam έχει ήδη αρχίσει να παίρνει τα πάνω του και να εξελίσσεται σε disco. Οι θεοί της μουσικής είναι όσο cool χρειάζεται για να σε πείσουν ότι δε θα γίνεις ποτέ ένα από αυτούς. Τέσσερις πιτσιρικάδες από το Queens γυρνούν περήφανα την πλάτη τους στα ροκ στερεότυπα και δίχως ίχνος μουσικής παιδείας, αρχίζουν να παίζουν τα πιο γρήγορα ροκ εν ρολ κομμάτια που είδαν μέχρι τότε τα μπαρ της Νέας Υόρκης, για να σταματήσουν 22 χρόνια και 2.263 lives μετά.

cd1eksr2

10) Punk: Attitude (2005)

Το φιλμ περιλαμβάνει πλούσιο υλικό, από τις συναυλίες των Ramones, Blondie, Television, Suicide, καθώς και πολλούς άλλους. Ο Don Letts έχει δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας. Ειδικά, αν έχετε κανένα φίλο, που φοράει μπλουζάκι Ramones, χωρίς να έχει ιδέα ποιοι είναι, βάλτε τον να το δει, για να μη γίνεται πλέον ρεζίλι!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman