Τα Οικολογικά Χωριά είναι ένας σύγχρονος δυναμικός τρόπος οργάνωσης του κοινωνικού βίου.
Πρεσβεύουν πρώτον, ότι η ανθρώπινη ζωή αναβαθμίζεται εάν βρεθεί στο πλαίσιο μιας μικρής, υποστηρικτικής και υγιούς κοινότητας και δεύτερον, ότι ο πιο ενδεδειγμένος δρόμος για την αειφόρο ανάπτυξη στον Πλανήτη είναι να ανακαλύψουμε εκ νέου, να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε την παραδοσιακή κοινοτική μας ταυτότητα.
Κάθε Οικολογικό Χωριό, στο δικό του βαθμό, αντλεί έμπνευση από τις οικολογικές, κοινωνικές και πνευματικές επιδιώξεις του. Αναζητά δηλαδή να φτιάξει ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης που να προσιδιάζει στο προσωπικό πολιτισμικό, οικολογικό και οικονομικό του πλαίσιο.
Παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη καταναλωτικών αναγκών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Συγχρόνως αντιπροσωπεύουν οικιστικά πρότυπα με ιδιαίτερα ικανοποιητικές συνθήκες για την ανθρώπινη διαβίωση. Σήμα κατατεθέν της οικολογικής τους ταυτότητας είναι η εθελοντική απλότητα και οι αρχές οικολογικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο του οικολογικού σχεδιασμού τα Οικολογικά Χωριά επιδιώκουν την ένταξη τεχνολογιών εξειδικευμένων να υπηρετούν διαδικασίες συλλογικής δράσης. Οικολογικά χωριά και κοινότητες υπάρχουν ήδη σε αστικές και σε αγροτικές περιοχές, στο βιομηχανοποιημένο Βορρά και σε φτωχότερες χώρες του Νότου, τόσο σε υπάρχουσες όσο και σε νέες, φτιαγμένες ειδικά για το σκοπό αυτό εγκαταστάσεις και είναι το όραμά τους υποστηρίζεται και προάγεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών.
Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών και Κοινοτήτων (Global Ecovillage Network - Europe, GEN)
Προάγει την ανάπτυξη βιώσιμων οικολογικών χωριών και κοινοτήτων. Εργάζεται προκειμένου να ενισχύσει τόσο τις δυνατότητες του κάθε Οικολογικού Χωριού χωριστά, όσο και αυτών που είναι οργανωμένα μεταξύ τους σε Εθνικά Δίκτυα. Ενημερώνει την ευρύτερη κοινωνία σχετικά με τα οφέλη της εμπειρίας ενός οικολογικού χωριού, ενημερώνει τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ – NGOs).
Παρέχει οικονομική βοήθεια με υποτροφίες για να ενισχυθούν η διαδικτύωση και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μελών των Οικολογικών Χωριών και συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για το σχεδιασμό και την παροχή αναγνωρισμένης εκπαίδευσης με επίκεντρο τα Οικολογικά Χωριά.
Τα Οικολογικά Χωριά θεωρούνται ενεργά όταν η δραστηριότητά τους διέπεται από ορισμένες, ή και από όλες τις παρακάτω αρχές:
• τοπική οικονομική ανάπτυξη • οικονομικοί κοινωνικοί συνεταιρισμοί • ενίσχυση συνοχής του ανθρώπινου δυναμικού της κοινότητας • συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων • επίλυση συγκρούσεων • ολιστική εκπαίδευση • τοπική παραγωγή βιολογικών προϊόντων • ολιστικός οικολογικός σχεδιασμός (permaculture) • ανανεώσιμες πηγές ενέργειας • οικολογική δόμηση • ανανεώσιμα συστήματα παραγωγής ενέργειας • διαχείριση απορριμμάτων
Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 7 Οικολογικά Χωριά και έαν δεν επιθυμείτε να μεταβείτε σε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής μπορείτε απλά να τα επισκεφθειτέ καθώς τα περισσότερα λειτουργούν και ως κέντρα αγροτουρισμού και ο εκοτουρισμού.
Braziers Park, οικολογικό χωριό στο Oxforshire, Αγγλία
Torri Superiore, οικολογικό χωριό στην κοιλάδα Bevera, Ventimiglia, Ιταλία
Hurdalecovillage, οικολογικό χωριό στο Hurdal, Νορβηγία
AIH (Andelssamfundet i Hjortshöj), οικολογικό χωριό στο Hjortshöj, Δανία