ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς η επιστήμη χρησιμοποιεί το DNA για τη σωστή θεραπεία

Tweet
Share
Tweet
Share

«Δεν θέλω να είμαι άρρωστος. Όμως έχω αποδεχτεί την αλήθεια και ζω με αυτή», είπε ο Eric Dishman στο φίλο του λίγο πριν αποχωρήσει από τη δουλειά του στην Intel. «Ίσως αυτή είναι η τελευταία φορά που με βλέπεις», πρόσθεσε. Ο Dishman ήταν για χρόνια ο επικεφαλής ερευνών του τμήματος υγείας της εταιρείας. Και λίγο αργότερα έφτασε ένα βήμα πριν το θάνατο. Ο ίδιος διαγνώστηκε με καρκίνο του νεφρού στο κολέγιο, ενώ η ασθένεια κράτησε για δύο ολόκληρες δεκαετίες. Οι χημειοθεραπείες είχαν αποτύχει, ενώ συνέχιζε να κάνει αιμοκάθαρση η οποία τον κρατούσε στη ζωή.

Ένας φίλος του Dishman που εργαζόταν σε μια εταιρεία που ασχολούνταν με την αλληλουχία του DNA προσφέρθηκε να αναλύσει το γονιδίωμα των καρκινικών κυττάρων του ασθενή. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Dishman έλαβε στο σπίτι του δύο σκληρούς δίσκους φορτωμένους με τα γονιδιακά του δεδομένα. Ένα αντίγραφο έφτασε και στους γιατρούς του.

Και λίγες μέρες πριν την επόμενη αιμοκάθαρση, εκείνοι του τηλεφώνησαν και πάλι. Όπως εξήγησαν, μελετώντας τις μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στην πραγματικότητα έπασχε από μια μορφή καρκίνου του παγκρέατος. Έτσι ξεκίνησε νέα αγωγή με φάρμακα για ένα εντελώς διαφορετικό όργανο.

Τελικά η θεραπεία πέτυχε. Ο Dishman έπειτα από μια πετυχημένη μεταμόσχευση νεφρού, είναι υγιής και ηγείται του Precision Medicine Initiative Cohort Program στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας παγκοσμίως. Παράλληλα είναι υπεύθυνος μιας μεγάλης έρευνας που διεξάγεται στις ΗΠΑ, όπου 1.000.000 πολίτες έχουν ήδη δώσει δείγμα του DNA τους ώστε να χρησιμοποιηθεί για σχετικές μελέτες.

Στόχος της έρευνας αυτής είναι να εντοπίσει τους συσχετισμούς μεταξύ των γενετικών παραλλαγών και των νόσων ώστε κάποια στιγμή ανάλογα με το DNA του ασθενή να του χορηγούνται τα κατάλληλα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, του διαβήτη, των ή ακόμα και των καρδιακών παθήσεων.

Η περίπτωση του Dishman εξακολουθεί να προκαλεί τις εντυπώσεις.

«Ήμουν τυχερός για τρία πράγματα. Πρώτον γιατί οι γιατροί χρησιμοποίησαν τα δικά μου κύτταρα για μελέτη, δεύτερον γιατί υπήρχαν οι αλληλουχίες του DNA μου και τρίτον και κυριότερον γιατί οι πληροφορίες οδήγησαν στη σωστή θεραπεία», τόνισε ο Dishman. Ο ίδιος ελπίζει ότι με τα δείγματα των εκατοντάδων εθελοντών που συμμετείχαν στην έρευνα θα βρει περισσότερους δείκτες που θα οδηγήσουν σε πετυχημένες θεραπείες. Με το επίτευγμα αυτό η εξίσωση της επιβίωσης θα βασίζεται πιο πολύ στην επιστήμη και όχι στην τύχη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman