Βάζουμε νερό σε ένα μπολ και αφήνουμε απαλά το αυγό να πέσει μέσα. Αν το αυγό βυθιστεί και ακουμπήσει στον πάτο, τότε είναι καλό προς βρώση. Αν, αντιθέτως, μείνει στην επιφάνεια του νερού ή δεν βυθιστεί, τότε είναι χαλασμένο.
Το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι τα φρέσκα αυγά βυθίζονται καθώς δεν υπάρχει αέρας μέσα στο κέλυφός τους, ενώ τα χαλασμένα αυγά περιέχουν αέρια, προϊόν της εξάτμισης μέρους του υγρού τους που σημειώνεται με την πάροδο του χρόνου.