Μελέτες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας παλαιότερα είχαν επισημάνει πως οι πιο πλούσιοι άνθρωποι τείνουν να νοιάζονται λιγότερο για τις κοινωνικές ανισότητες. Όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα, η ομορφιά είναι, τουλάχιστον, εξίσου σημαντική με τον πλούτο στο να επηρεάζει τις απόψεις κάποιου προς τους άλλους.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 125 άτομα και από τα δύο φύλα. Επικεφαλής ήταν ο δρα Μάικλ Πράις ενώ η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό εξελικτικής ψυχολογίας «Evolutionary Psychology».
Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε μια λίστα ομορφιάς, ανάλογα με τις ανατομικές μετρήσεις του σώματος του καθενός (χαρακτηριστικά προσώπου, βάρος, αναλογία μέσης-στήθους κ.α.), ενώ στη συνέχεια μέσω ερωτηματολογίου καταγράφηκαν οι απόψεις και η προσωπικότητά τους.Τέλος, συμμετείχαν σε ένα οικονομικό πείραμα-παιγνίδι, στο οποίο ο καθένας έλαβε πραγματικά χρήματα και έπρεπε να αποφασίσει πόσα θα κρατούσε και πόσα θα έδινε σε κάποιον άλλο.
Ο κ. Πράις σημείωσε πως με βάση τα συμπεράσματα, οι ελκυστικοί άντρες είναι λιγότερο γενναιόδωροι και λιγότερο υποστηρικτές της ισότητας. Δεν ισχύει το ίδιο για τις όμορφες γυναίκες.
Με το πόρισμα αυτό, επιβεβαιώνεται και η θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας, ότι δηλαδή όσοι είναι όμορφοι, λόγω του κοινωνικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, αισθάνονται γενικά, ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από μία κοινωνία όπου διαιωνίζεται η ανισότητα.
Παράλληλα, οι ερευνητές ζήτησαν από μια άλλη ομάδα να βαθμολογήσει τους 125 εθελοντές με βάση την ομορφιά τους και στη συνέχεια να κάνει μία εκτίμηση για το πόσο αλτρουιστές και υποστηρικτές της ισότητας πίστευαν ότι είναι ο καθένας.
Το συμπέρασμα ήταν πως οι λιγότερο όμορφοι άνδρες και γυναίκες ήταν και λιγότερο αλτρουιστές, ανέφερε ο κ. Πράις, κάτι το οποίο αποδεικνύει πως οι όμορφοι αναμένεται να συμπεριφέρονται πιο εγωιστικά και με τρόπους που δεν προάγουν την κοινωνική και οικονομική ισότητα.