ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Και το καλοκαίρι έγινε χειμώνας: Μέσα σε λίγες ώρες ο καύσωνας έδωσε τη θέση του στη χιονοθύελλα

Tweet
Share
Tweet
Share

Τον Απρίλιο, όπως και τους προηγούμενες μήνες, καταγράφηκαν, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, εντυπωσιακά υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις κανονικές τιμές για την εποχή. Την εβδομάδα ωστόσο που διανύουμε, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην.

Από θερμοκρασίες άνω των +30 °C το Σαββατοκύριακο, στη μία χώρα μετά την άλλη καταγράφονται θερμοκρασίες σε μονοψήφια επίπεδα, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, συνοδεύονται από εκτεταμένη χιονόπτωση.

Δεν αποκλείεται σε κάποιες χώρες η ψυχρή περίοδος που επικρατεί να κρατήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται το μέγεθος της μεταβολής των θερμοκρασιών:

kairos1

Ο καύσωνας που προηγήθηκε κατέρριψε εκατοντάδες ρεκόρ ανώτατης θερμοκρασίας σε όλη την Ευρώπη.

Στις αρχές Απριλίου εξαπλώθηκε στην Ευρώπη ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, με ένα θερμικό τόξο να εγκαθίσταται στα νότια τμήματα της ηπείρου. Η κορύφωση του φαινομένου καταγράφηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να καταρριφθούν εκατοντάδες ιστορικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.

Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία και την Ιταλία καταγράφηκε θερμοκρασία ημέρας άνω των +30 °C, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν μέσα στον Απρίλιο.

Παρακάτω είναι η εικόνα που δημοσίευσε ο μετεωρολόγος Scott Duncan στο twitter. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτές οι θερμοκρασίες αφορούν τον Απρίλιο.

kairos2

Μεταξύ Παρασκευής (12/4) και Κυριακής (14/4) στη Γαλλία καταρρίφθηκαν τουλάχιστον 146 ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 32,6 °C στην Tiranges, περιοχή στη νοτιοκεντρική Γαλλία. Ο έντονος καύσωνας στη νότια Γαλλία διήρκεσε αρκετές ημέρες. Στις περιοχές που κατέρριψαν τα ρεκόρ περιλαμβάνονται επίσης οι Le Luc, Albi, Amberieu, Lyon, Brive, Muret, Figari, Millau, Chamonix και Le Puy.

Συνολικά, τα ρεκόρ που έσπασαν τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, προσεγγίζουν τα 500.

Εξαιρετικά ζεστός υπήρξε ο Απρίλης και για την Ισπανία. Το παρατηρητήριο Fabra πλησίον της Βαρκελώνης, κατέγραψε την Κυριακή μέγιστη θερμοκρασία 29,4 °C, τιμή που ξεπέρασε κατά δύο ολόκληρους βαθμούς Κελσίου την προηγούμενη υψηλότερη.

Τουλάχιστον 42 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν νέα ρεκόρ με υψηλές θερμοκρασίες στη Σλοβενία, με τη πιο ζεστή μέρα να καταγράφεται στην πόλη Μετλίκα (31.8 βαθμοί Κελσίου).

Λίγο νοτιότερα στις πόλεις Κάρλοβατς και Σίσακ στην Κροατία η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα (31,6 °C), ενώ κάτω από ήλιο που έκαιγε έπρεπε να περιμένει ο κόσμος την επόμενη πτήση στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ (30,6 °C).

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σημείωσε επίσης νέο εθνικό ρεκόρ για τον Απρίλιο με 33,3 °C στη Ζένιτσα.

Η Αυστρία κατέγραψε ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας στο ένα τρίτο των σταθμών της χώρας με αποκορύφωμα τους 31,7 °C στο Ντόιτσλαντσμπεργκ.

Η Ελβετία έσπασε άλλα 18 ρεκόρ και με δεδομένο ότι ορισμένοι μετεωρολογικοί σταθμοί συγκεντρώνουν δεδομένα από τα μέσα του 1800, σημαίνει ότι καταρρίφθηκαν ρεκόρ σε βάθος 150 και πλέον ετών. Ενώ και μέρος των πεδιάδων της Βόρειας Ιταλίας υπερέβη το φράγμα των 30,0 °C.

kairos3

Κι η δραματική αντιστροφή του σκηνικού

Η αλλαγή στον καιρό υπήρξε τόσο μεγάλη, σε σημείο που στις Άλπεις αναμένεται να χιονίζει για δέκα τουλάχιστον ημέρες, με την ποσότητα του φρέσκου χιονιού να ξεπερνά τα 100 εκατοστά. Χαρακτηριστική υπήρξε επίσης η απότομη αλλαγή σκηνικού στη Σλοβενία, όπου τη μία ημέρα η θερμοκρασία στις πεδιάδες της βρισκόταν στους 28 βαθμούς και την επόμενη ακριβώς ημέρα η θερμοκρασία είχε υποχωρήσει στους 3 βαθμούς κελσίου κι η περιοχή είχε καλυφθεί από το χιόνι.

slovenia

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από την απότομη μεταβολή του καιρού και τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός αμέσως μετά τους καύσωνες αφορά τη γεωργία. Ενδεχόμενη πρόκληση παγετού αναμένεται να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα δέντρα, τα οποία έχουν ανθίσει πολύ νωρίτερα φέτος. Κάπως έτσι η μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής συμπληρώνει την άλλη και στη θέση της αρμονίας που χαρακτηρίζει τη φύση υπό κανονικές συνθήκες έρχεται η ολοκληρωτική καταστροφή. 

Τη μεγαλύτερη απειλή φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα οπωροφόρα δέντρα και οι αμπελώνες και κυρίως περιοχές που βρίσκονται στην Αυστρία, τη Σλοβενία και την Κροατία.

Κι ενώ λοιπόν μέχρι πριν λίγες ημέρες ίσχυε το ανάποδο, οι θερμοκρασίες όχι απλά δεν θα συμβαδίζουν με τις τιμές της εποχής, αλλά θα βρισκόνται χαμηλότερα του μέσου όρου, απο 12 έως και 16 °C!

kairos4

*Με πληροφορίες από το severe-weather.eu

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman