ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τραγούδια που ακούγαμε στο αυτοκίνητο: A Horse with No Name (America)

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα παλιά τα χρόνια ακούγαμε τη μουσική απ’ το κασετόφωνο. Μετά ήρθαν τα CD. Κι αργότερα τα αυτοκίνητα που είχαν υποδοχή για USB.

Κοινό σημείο μεταξύ των εποχών, η αγάπη μιας παρέας να φτιάχνει λίστες με όσα αγαπά να τραγουδά στις εκδρομές και τα ταξίδια της. Το κατεβασμένο παράθυρο πάνω στο οποίο τεντώνει τα πόδια του ο συνεπιβάτης σα να ‘ταν το τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ του. Οι αναμνήσεις που μένουν ακουμπισμένες για πάντα στα καθίσματα μιας παρέας που χορεύει αψηφώντας τα χιλιόμετρα που την περιμένουν μέχρι να φτάσει στον προορισμό της.

Οι America δημιουργήθηκαν στην Αγγλία από τους Dewey Bunnell, Dan Peek, και Gerry Beckley. Τρεις γιους Αμερικανών στρατιωτικών, οι οποίοι υπηρετούσαν εκεί.

Ο τραγουδιστής Dewey Bunnell έγραψε το πλέον εμβληματικό τραγούδι της μπάντας, A Horse With No Name, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Κι ενώ συνήθως παρερμηνεύεται το μήνυμά του, λόγω του ότι η λέξη horse (άλογο) χρησιμοποιείται στην αργκό για να παραπέμψει στην ηρωίνη, ο Bunnell έχει εξηγήσει κατ΄ επανάληψη ότι οι στίχοι του βασίζονται απλά σε εικόνες που αντίκρισε όταν επισκέφθηκε τις Η.Π.Α.

Αρχικά μάλιστα το τραγούδι είχε τον τίτλο Desert Song, καθώς ο Bunnell το έγραψε έχοντας κατά νου την έρημο που συνάντησε όταν ο πατέρας του υπηρετούσε σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην κομητεία Santa Barbara της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον Dewey Bunnell, το «άλογο», στο αναφέρεται το τραγούδι, αντιπροσωπεύει ένα τρόπο για να μπει κανείς σε έναν γαλήνιο τοπίο, όπως η έρημος, η οποία του φάνηκε πολύ ευχάριστη στη σκέψη όσο εκείνος βρισκόταν καθηλωμένος στη βροχερή Αγγλία.

Το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 1971, αλλά δεν περιλάμβανε το τραγούδι. Για το single η μπάντα σκεφτόταν το «I Need You», ωστόσο κατέληξε στην απόφαση να στηριχθεί σε ένα άλλο τραγούδι κι επιστρέφοντας στο στούντιο ηχογράφησε τελικά το «A Horse With No Name».

Το τραγούδι κυκλοφόρησε ως single τον Ιανουάριο του 1972 κι αναρριχήθηκε στην 3η θέση των Charts. Γεγονός που ώθησε τη δισκογραφική εταιρεία Warner Bros να εκδώσει το single και στις ΗΠΑ, αλλά και να το συμπεριλάβει στις επόμενες επανεκδόσεις του άλμπουμ. Στις 25 Μαρτίου, του ίδιου έτους, τόσο το single όσο και το άλμπουμ έφτασαν στην κορυφή των charts στις ΗΠΑ, με το τραγούδι να παραμένει πρώτο για τρεις εβδομάδες και το άλμπουμ για πέντε.

Πολλοί όταν το άκουσαν στην αρχή πίστεψαν ότι πρόκειται για τραγούδι του Neil Young και πολλοί μουσικοκριτικοί επισήμαναν τις ομοιότητες. Κατά ένα ειρωνικό τρόπο, το «A Horse With No Name» ήταν εκείνο που αντικατέστησε το «Heart of Gold» του Young στο νούμερο #1 των ΗΠΑ.

Ο Dewey Bunnell εξήγησε πως είχε πλήρη επίγνωση ότι ακουγόταν σαν τον Neil Young σε αυτό το τραγούδι, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν προσπαθούσε να τον μιμηθεί. Μιλώντας στο Rolling Stone το 1973 ανέφερε: «Προσπαθώ να χρησιμοποιώ μια διαφορετική φωνή, ώστε να μη με στιγματίσουν ως απατεώνα. Είναι όμως τόσο κουραστικό, να πρέπει να μην ακούγεσαι σαν κάποιον, όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό εξ αρχής».

Οι America παρέμειναν ενεργοί μέχρι τη δεκαετία του 2010, κυκλοφορώντας τον τελευταίο τους δίσκο το 2015 (Lost & Found) και δίνοντας περίπου 100 συναυλίες το χρόνο.

Σε συνέντευξή του το 2016 στο Songfacts, ο Gerry Beckley δήλωσε για τη σχέση του με το τραγούδι: «Πάντα με ρωτάνε, ‘Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;'. Και συνήθως επιλέγω το 'Horse', επειδή το ίδιο το τραγούδι αντιπροσωπεύει την αρχή του ταξιδιού μας. Καταλαβαίνεις: «On the first part of the journey». Ήταν πραγματικά ένα απίστευτο ταξίδι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman