ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

1994-2024: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ξανά μαζί στο Βερολίνο-Τα «αιώνια» Final 4

Tweet
Share
Tweet
Share

Ακριβώς 30 χρόνια μετά την πρώτη τους κοινή συμμετοχή σε Final 4 της Ευρωλίγκας στο Τελ Αβίβ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, βρίσκονται και πάλι μαζί στο Βερολίνο.

Το Final 4 της Ευρωλίγκας ξεκινά την Παρασκευή (24/5), με τον Παναθηναϊκό να ρίχνεται πρώτος στη μάχη απέναντι στη Φενέρ και τον Ολυμπιακό να παίρνει τη σκυτάλη στο δεύτερο ημιτελικό της ημέρας με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι πλέον οι δύο ελληνικοί σύλλογοι δεν "υποχρεούνται" βάσει κανονισμού να αναμετρηθούν μεταξύ τους στον ημιτελικό (επειδή προέρχονται από την ίδια χώρα). Έτσι, είναι για πρώτη φορά πιθανός ένας ελληνικός τελικός.

Με αυτή την αφορμή, ας θυμηθούμε, όμως, τις κοινές παρουσίες των δύο κορυφαίων ελληνικών ομάδων σε Final 4.

Η αρχή έγινε, όπως προαναφέραμε το 1994 στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Σε μία ένδοξη περίοδο για το ευρωπαϊκό και κατ' επέκταση το ελληνικό μπάσκετ, ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη αναμετρήθηκε στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό των αδερφών Γιαννακόπουλων. Τα ρόστερ των δύο ομάδων ήταν εντυπωσιακά και το ματς συγκλονιστικό. Ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη επικράτησε με 77-72 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου, όμως, ηττήθηκε από την Μπανταλόνα.

Ένα χρόνο αργότερα, οι δύο αιώνιοι βρέθηκαν ξανά αντίπαλοι στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Ο Ολυμπιακός ανώτερος στον ημιτελικό επιβλήθηκε και πάλι των πρασίνων, σε ένα κλειστό ματς που έληξε με σκορ 58-52. Και πάλι όμως οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν στον τελικό, αυτή τη φορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τις δύο επόμενες χρονιές (1996 και 1997) Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κατέκτησαν τα πρώτα τους ευρωπαϊκά τρόπαια στο μπάσκετ, χωρίς να αναμετρηθούν μεταξύ τους.

Σε Final 4 συναντήθηκαν ξανά έπειτα από πολλά χρόνια, το 2009 στο Βερολίνο. Ο ημιτελικός ήταν συγκλονιστικός. Με Διαμαντίδη, Σπανούλη, Γιασικέβιτσιους ο Παναθηναϊκός είχε την "τέλεια" τριάδα στα γκαρντ, αλλά ο Ολυμπιακός του Παναγιώτη Γιαννάκη το πάλεψε μέχρι τέλους. Ο Παναθηναϊκός έβγαλε την άμυνα στην τελευταία επίθεση (άστοχο σουτ του Γιάννη Μπουρούση) και πήρε την πρόκριση για τον τελικό, στον οποίο επιβλήθηκε της ΤΣΣΚΑ.

Ακολούθησε τέλος το 2012, με κοινή παρουσία των δύο αιωνίων, αλλά όχι μεταξύ τους αναμέτρηση, το Final 4 στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ο Σπανούλης με τα ερυθρόλευκα, έκανε την ασίστ στον Πρίντεζη και ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.

Δώδεκα χρόνια μετά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ή αν προτιμάτε, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι και πάλι στους τέσσερις κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης. Για πολλούς από μόνο του αυτό αποτελεί επιτυχία. Ωστόσο, η μάχη για έναν ακόμα ευρωπαϊκό τίτλο αναμένεται σκληρή. Ενδεχομένως, μάλιστα να δούμε και τον πρώτο ελληνικό τελικό στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Αναμένουμε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman