ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κλιματική αλλαγή: Με τη μεγαλύτερη ζέστη όλων των εποχών απειλούνται οι Η.Π.Α

Tweet
Share
Tweet
Share

 «Αυτοί δεν είναι οι καύσωνες των παππούδων σας», προειδοποιούν εκατομμύρια Αμερικανούς επιστήμονες κι εμπειρογνώμονες, καθώς μεγάλα τμήματα των Η.Π.Α βρίσκονται αντιμέτωπα με επικίνδυνα κύματα καύσωνα τις επόμενες εβδομάδες κι ένα ακόμη καλοκαίρι με θερμοκρασίες-ρεκόρ – Ταυτόχρονα, οι ειδικοί ζητούν τη λήψη περισσότερων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους προκειμένου να αποφευχθούν χιλιάδες θάνατοι και τραυματισμοί, ενώ θίγουν την αδιαφορία που επικρατεί στις κατά τόπους πολιτικές ηγεσίες για την τύχη των αστέγων και των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος του Νέου Μεξικού και της Γιούτα - μαζί με τμήματα της Αριζόνα, του Τέξας και του Κολοράντο - έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες (60% έως 70%) να δουν θερμότερες από τις μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa).

Επιπλέον, ολόκληρη η βορειοανατολική περιοχή - από το Μέιν μέχρι την Πενσυλβάνια και το Νιου Τζέρσεϊ - καθώς και ένα μεγάλο τμήμα από τη Λουιζιάνα μέχρι την Αριζόνα, την Ουάσινγκτον και το Άινταχο, έχουν 40% έως 50% πιθανότητα να παρουσιάσουν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Μόνο η νοτιοδυτική Αλάσκα αναμένεται να έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές.

«Μπορούμε να περιμένουμε άλλη μια επικίνδυνη καυτή καλοκαιρινή περίοδο, με ημερήσια ρεκόρ που έχουν ήδη καταρριφθεί σε τμήματα του Τέξας και της Φλόριντα», δήλωσε η Κρίστι Νταλ, επικεφαλής κλιματολόγος του προγράμματος για το κλίμα και την ενέργεια της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων.

«Καθώς θερμαίνουμε τον πλανήτη, θα δούμε τις κλιματικές καταστροφές να συσσωρεύονται και να επιτείνουν η μία την άλλη λόγω της έλλειψης ανθεκτικότητας των υποδομών και των κυβερνητικών συστημάτων μας».

Το Τέξας έχει ήδη πληγεί από μια σειρά ανεμοστρόβιλων, πρωτοφανείς πλημμύρες και θερμοκρασίες ρεκόρ. Νωρίτερα τον Μάιο, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στα ύψη καθώς εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά γύρω από το Χιούστον έμειναν χωρίς ρεύμα μετά από μια καταστροφική καταιγίδα που σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε πύργους μεταφοράς και γραμμές μεταφοράς ρεύματος.

Η καταιγίδα, η οποία πέρασε από τη Νέα Ορλεάνη και τη βόρεια Φλόριντα, συνδέεται με ένα κύμα καύσωνα ρεκόρ που πλήττει την Κεντρική Αμερική, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία και να χαθούν καλλιέργειες. Όλη αυτή η ζέστη οφείλεται σε έναν θερμικό θόλο, μια ισχυρή περιοχή υψηλής πίεσης, η οποία αιωρείται πάνω από το Μεξικό εδώ και εβδομάδες, προκαλώντας θερμοκρασίες ρεκόρ σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων ασυνήθιστα ζεστών και αφόρητων νυχτών στην Πόλη του Μεξικού, όπου αυξάνονται οι φόβοι για την εξάντληση των αποθεμάτων νερού, το εθνικό δίκτυο και τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Εν τω μεταξύ, ο καπνός από τις καναδικές πυρκαγιές έχει ήδη καλύψει τμήματα των μεσοδυτικών πολιτειών.

Η καλοκαιρινή πρόβλεψη για το 2024 έρχεται στο τέλος του Ελ Νίνιο, ενός φυσικού κλιματικού φαινομένου που αναμένεται να αντικατασταθεί από το εξίσου επιδραστικό αντίστοιχό του, τη Λα Νίνια. Αυτή η αλλαγή από το Ελ Νίνιο στη Λα Νίνια θα επιδεινώσει την παγκόσμια θέρμανση και θα δημιουργήσει θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες το καλοκαίρι για το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται παγκοσμίως, χρόνο με το χρόνο, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται από την καύση ορυκτών καυσίμων θερμαίνουν τον πλανήτη.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου των Αμερικανών βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για καύσωνα το 2023 - το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, το οποίο ακολουθήθηκε από τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ. Η Noaa, οι αξιωματούχοι υγείας και ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις εντείνουν τον σχεδιασμό τους για την καλύτερη προετοιμασία για την ακραία ζέστη, η οποία πλήττει ολοένα και περισσότερο περιοχές που δεν έχουν συνηθίσει -και δεν είναι προετοιμασμένες- για επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Το HeatRisk, ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο από το Noaa και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, παρέχει επταήμερες προβλέψεις που επικεντρώνονται στους κινδύνους της ακραίας ζέστης, λαμβάνοντας υπόψη τις σωρευτικές επιπτώσεις της ζέστης, προσδιορίζοντας την αναμενόμενη διάρκεια της ζέστης, συμπεριλαμβανομένων των θερμοκρασιών τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 1.200 θάνατοι από καύσωνα ετησίως, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι μια σοβαρή υποεκτίμηση λόγω των τοπικών διαφορών στην αναφορά και τη διερεύνηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες, τα άτομα με προβλήματα χρήσης ουσιών και οι πληθυσμοί που δεν έχουν καταφύγει σε καταφύγιο είναι από τους πιο ευάλωτους στην ακραία ζέστη.

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως στη Φλόριντα, αφού η πολιτεία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους ακολούθησε το Τέξας και απαγόρευσε σε πόλεις και κωμοπόλεις να θεσπίσουν κανονισμούς που εγγυώνται στους εργαζόμενους πρόσβαση σε σωτήρια σκιά, νερό και διαλείμματα. (Ένας δικαστής επαρχιακού δικαστηρίου του Τέξας κατέπεμψε τον αποκαλούμενο «νόμο για το άστρο του θανάτου» του 2023 ως αντισυνταγματικό, και τώρα οδεύει προς το ανώτατο δικαστήριο του Τέξας, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από ρεπουμπλικάνους δικαστές).

Αντίθετα, η Ουάσινγκτον και το Όρεγκον επιτάχυναν τους νόμους περί προστασίας από τη ζέστη για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους μετά τη θερμική βόμβα του 2021 που έπιασε απροετοίμαστο το βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού και άφησε εκατοντάδες νεκρούς. Εντάχθηκαν στην Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και τη Μινεσότα ως οι μόνες πολιτείες με κρατικά πρότυπα επαγγελματικής θερμότητας, αν και πέντε άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, βρίσκονται στη διαδικασία εξασφάλισης τους.

Σύμφωνα με έκθεση της Public Citizen, 2.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν ετησίως από θερμοπληξία, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακή ανακοπή λόγω θερμότητας και 170.000 εργαζόμενοι τραυματίζονται από την εργασία σε συνθήκες ακραίας ζέστης.

Το Φοίνιξ της Αριζόνα - η πιο ζεστή πόλη των ΗΠΑ - προετοιμάζεται για άλλη μια καυτή χρονιά. Πέρυσι, το Φοίνιξ υπέφερε από ένα μήνα συνεχόμενων ημερών με θερμοκρασία άνω των 43 βαθμών Κελσίου (110F) και ένα ρεκόρ 645 θανάτων από καύσωνα - μια αύξηση 700% σε σχέση με την τελευταία δεκαετία. Το γραφείο ακραίας ζέστης της πόλης, το οποίο δημιουργήθηκε το 2021 εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας λόγω καύσωνα, επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας ορισμένων μεγαλύτερων κέντρων ψύξης αυτό το καλοκαίρι και θα επεκτείνει το πρόγραμμα δενδροφύτευσης για τη βελτίωση της σκιάς στις πιο περιθωριοποιημένες γειτονιές. Δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο θα έχει η απόφαση της πόλης να εκδιώξει έναν μεγάλο καταυλισμό αστέγων στο κέντρο της πόλης -όπου βρίσκονται πολλές υπηρεσίες- στους θανάτους από καύσωνα, καθώς το 45% των θανάτων πέρυσι αφορούσε ανθρώπους που δεν βρίσκονταν σε στέγη.

Το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσε να αποδειχθεί το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ακολουθούμενο από μια περίοδο τυφώνων που ενδεχομένως θα σπάσει ρεκόρ, καθώς σύμφωνα με τη Noaa αναμένονται έως και 25 διαφορετικές σφοδρές καταιγίδες και 13 τυφώνες.

«Ανησυχώ πολύ για τις θερμοκρασίες των ωκεανών, οι οποίες είναι πολύ θερμές, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε στην εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό. Αυτά είναι άσχημα νέα, ιδίως δεδομένου ότι η La Niña τείνει ήδη να συνδέεται με πιο δραστήριες εποχές», δήλωσε ο μετεωρολόγος Τζέιμς Μάρσαλ Σέπερντ, διευθυντής του προγράμματος ατμοσφαιρικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Και αν ο κόσμος δεν μπορέσει να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα, το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο θερμό.

Ο Σέφερντ πρόσθεσε: «Οι μελέτες απόδοσης είναι αρκετά κατηγορηματικές ότι οι καύσωνες θα συνεχίσουν να είναι πιο έντονοι και πιο συχνοί. Αυτοί δεν είναι οι καύσωνες των παππούδων σας».

*Αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από τον Guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman