ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων λόγω εμπλοκής για το 1 δισ. ευρώ

Tweet
Share
Tweet
Share

Εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς μέχρι την Δευτέρα προκαλεί το ζήτημα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο εάν δεν προκύψει συμφωνία νωρίτερα. Κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί λύση, κάτι που είναι άλλωστε απαραίτητο για να δοθεί τη Δευτέρα το "πράσινο φως" από τον ESM για την εκταμίευση.

Πιο αναλυτικά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται περικοπή της τάξεως του 40% η οποία θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους. Αντιθέτως, προτείνει τη μείωση κατά 22,5% μεσοσταθμικά των τιμών των 51 πιο "κοστοβόρων" για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεων (αυτές αφορούν το 85% της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις), και κατά 5% οριζόντια μείωση τιμών των υπολοίπων.

Να σημειωθεί ότι για το 2015, ο κλειστός προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις των παρόχων εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 510 εκατ. ευρώ.

Η εκκρεμότητα αυτή σχετικά με την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων έμεινε εκτός του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο ψηφίσθηκε την Τρίτη από την Βουλή.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε για την εμπλοκή αυτή στη διαπραγμάτευση ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και αναμενόταν η επιστροφή του για να συζητηθεί το θέμα.

Σημειωτέον ότι η εκκρεμότητα αυτή είναι η μια από τις δυο του υπουργείου Υγείας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Euroworking Group της Πέμπτης για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Η άλλη, αφορούσε την έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Ωστόσο, η απόφαση αυτή υπεγράφη χθες και ολοκληρώθηκε με την έκδοση της σε ΦΕΚ.

Η υπουργική απόφαση ορίζει τον τρόπο υπολογισμού του, με βάση το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για τα επόμενα τρία χρόνια, στα φαρμακεία των νοσοκομείων και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτό είχε οριστεί στο νομοσχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τη διάταξη, το όριο δαπανών, πέραν του οποίου εφαρμόζεται claw back, ορίστηκε σε 570.000.000 ευρώ για το 2016, από τα οποία τα 510.000.000 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα 60 στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Για το 2017, το όριο είναι 550.000.000 ευρώ (492.000.000 και 57.900.000 ευρώ αντίστοιχα) και για το 2018 τα 530.000.000 ευρώ (474.200.000 και 55.800.000).

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman