Πρόκειται για μια πολύ δυσμενή εξέλιξη για τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειονότητας μισθωτών και συνταξιούχων καθώς φαίνεται ότι πολύ δύσκολα πλέον η κυβέρνηση θα καταφέρει να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για προστασία από τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων.
Θα φορολογηθούν όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 500- 680 ευρώ
Στόχος δεν είναι άλλος από το φορολογηθούν όσοι βρίσκονται σήμερα στη ζώνη των 7.000- 9.500 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα που κινείται στα επίπεδα των 500- 680 ευρώ και απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος.
Ποιο είναι το επιχείρημα των δανειστών; Ότι η έκπτωση φόρου, όπως εφαρμόζεται σήμερα, προκαλεί στρεβλώσεις και αδικίες όσο το εισόδημα ανεβαίνει πάνω από τις 21.000 ευρώ. Σήμερα η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ ισχύει στο ακέραιο ως τις 21.000 ευρώ εισόδημα κι από εκεί και πάνω «σβήνει» κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, με αποτέλεσμα να χάνεται τελείως για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση που έφερε το Κουαρτέτο, αυτό το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει και η έκπτωση φόρου να παραμένει σταθερή, χωρίς να μειώνεται και να καλύπτει όλα τα εισοδήματα. Ωστόσο, για να μην υπάρχουν απώλειες εσόδων, η σταθερή αυτή έκπτωση θα πρέπει να πέσει στα επίπεδα των 1.500 ευρώ ήτοι να αφήσει ακάλυπτα ακόμα και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Ανώτατος συντελεστής
Η τρόικα με την πρότασή της βγάζει κίτρινη κάρτα και στη φορολογική πρόταση της κυβέρνησης για ανώτατο συντελεστή 50% πάνω από τα 60.000 ευρώ προτείνοντας έναν οριακά πιο ήπιο συντελεστή στο 47% ή 48%. Με αυτήν την παρέμβαση και την έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ μετριάζονται οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικές.
Εισφορά αλληλεγγύης
Όσον αφορά στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πέρασε από τους Θεσμούς η θέσπιση ανώτατου συντελεστή 10% και ο συντελεστής θα παραμείνει στο 8%. Με βάση τους υπολογισμούς που παρουσίασαν οι επικεφαλής των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο, ο συνολικός φορολογικός συντελεστής για πολύ υψηλά εισοδήματα (π.χ. άνω των 100.000 ευρώ) θα ανέρχεται συνολικά στο 55% ή 56%.
Ο συντελεστής αυτός προκύπτει από την άθροιση του ανώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας με τον ανώτατο συντελεστή της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξεκαθαρίστηκε χθες ότι η κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης παραμένει ανεξάρτητη καθώς και ότι θα διατηρηθεί η αυτοτελής φορολόγησης του εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα και εισόδημα από ενοίκια.
Πηγή: reporter.gr