ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τσακαλώτος: Κοντά σε καλή λύση για το χρέος-Ωμή παραδοχή για τα υφεσιακά μέτρα

Tweet
Share
Tweet
Share

Είμαστε κοντά σε μία «πολύ καλή λύση» για το χρέος, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

«Σε μία εβδομάδα με 10 μέρες θα ξέρουμε πόσο καλή ήταν η συμφωνία, όταν θα δούμε τη ρύθμιση για το χρέος και τη δόση. Τότε θα δούμε αν είχε δίκιο ο Κ. Μητσοτάκης ή ο Α. Σαμαράς. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα σ’ αυτό το πολιτικό πόκερ να πει να μη βάλουμε τώρα όλα τα λεφτά στο ότι θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε να συνεχίσουν ποντάρουν. Και πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουν όλα τα λεφτά» σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και το προσεχές Eurogroup, ενώ παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, αλλά υπάρχει αντιστάθμισμα η ρύθμιση για το χρέος και η δόση. «Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μία πολύ καλή λύση. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να φύγει από τον υφεσιακό κύκλο» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Υπήρξε καθυστέρηση γιατί τα νομοσχέδια ήταν δύσκολα και οι μεταρρυθμίσεις πολλές. Υπήρχε και μεγάλη διαφορά μεταξύ των Θεσμών και αυτό μας δυσκόλεψε. Τώρα συμπτύσσεται η συζήτηση της πρώτης αξιολόγησης με αυτή του χρέους, όπως φάνηκε και στα τελευταία Eurogroup.» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε μια καλή λύση επί τη βάση της λογικής των τριών σταδίων:

  • Για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι εμφανίστηκε αισιόδοξος για κινήσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα μεταξύ αυτών κάποια σταθερά επιτόκια που θα βελτιώσουν το DSA.
  • Στο μεσοπρόθεσμο υπάρχουν πιο ριζικά μέτρα που θα ενεργοποιηθούν το 2019, όταν η Eurostat θα επιβεβαιώσει την σωστή ολοκλήρωση του προγράμματος.
  • Υπάρχει και το μακροπρόθεσμο που αφορά το πιο μακρινό μέλλον.

Θετικά σημεία χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι σημείωσε:

  • Θα οριστεί από τώρα τι θα συμβεί αν χρειαστεί ελάφρυνση χρέους.
  • Η πίεση του ΔΝΤ ώστε το μακροπρόθεσμο σκέλος της ρύθμισης να είναι αυτόματο.

«Δεν έχει τόση σημασία η τεχνική λύση, υπάρχουν πολλές για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα: ένα καθαρό διάδρομο για τους πολίτες αλλά και τους επενδυτές που θα μπορούν να έρθουν να βάλουν τα λεφτά τους. Το κριτήριο για τις 24 Μαΐου είναι αν μπορούμε να την αξιολογήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Αν η λύση δημιουργεί αυτόν τον «καθαρό διάδρομο». Αν γίνει αυτό και αφού είμαστε σίγουροι ότι θα κλείσει η αξιολόγηση καθώς έχουμε συμφωνήσει στο 99,9% με τους Θεσμούς, υπάρχει προσδοκία ότι θα επανέλθει το waiver και θα μπούμε στο QE. Αυτά αποτελούν και αντιστάθμισμα στα μέτρα που παίρνουμε, τα οποία είναι υφεσιακά δεδομένου ότι αντιστοιχούν σε 3% του ΑΕΠ.» τόνισε όσον αφορά το ζήτημα του χρέους αλλά και την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Η αναδιανομή

«Το 1% του ΑΕΠ που συζητάμε σήμερα δεν είναι νέο μέτρο. Έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως είπε «η βασική ιδέα των Θεσμών ήταν το 1,8 δισ. ευρώ να έρθει από δυο ή τρία μέτρα. Εμείς πήραμε περισσότερα με μικρότερη απόδοση».

Επίσης υποστήριξε ότι οι Θεσμοί ήθελαν να μεταφερθεί ο ΦΠΑ σε ενέργεια και ύδρευση στο 24% από το 13%. «Δεν το επιλέξαμε όπως δεν επιλέξαμε να κόψουμε συντάξεις» είπε ενώ τόνισε ότι «ο ίδιος αποδέχτηκε μικρή μείωση του αφορολόγητου ορίου για το οποίο αρχικά οι θεσμοί είχαν ζητήσει να πέσει στις 6.000 ευρώ».

Η δόση

Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε έμφαση στην πρόθεση της Κομισιόν να κινηθεί σε επίπεδα δόσης που θα επιτρέπουν την πληρωμή 700 εκατ. ευρώ το μήνα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η στρατηγική του Ταμείου-Ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες»

«Άκουσα πολλές ανακρίβειες για το συγκεκριμένο θέμα. Ορίστηκε η διάρκεια ζωής για 99 χρόνια όχι μόνο για τεχνικούς λόγους αλλά και για να είναι μικρότερη η πίεση να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία. Όσο βαθύτερος είναι ο χρόνος τόσο πιο εύκολο θα είναι να έρθουν χρήματα από την αξιοποίηση παρά την πώληση. Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση θέσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών, υποστήριξε και επανέλαβε ότι η αξιοποίηση έχει τεράστια διαφορά από την ιδιωτικοποίηση. Δεν είπα ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν ισχύει το επιχείρημα πως ότι μπει «εκεί θα τελειώσει».» τόνισε με νόημα.

Το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών, υποστήριξε και όπως είπε η διαφορά με το ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι με το νέο Ταμείο δεν θα γίνονται fire sales, δηλαδή πωλήσεις.

Σε ότι αφορά το εποπτικό συμβούλιο τα 3/5 των μελών είναι της ελληνικής πλευράς, ενώ ο πρόεδρος δεν έχει διπλή ψήφου. Για τα δυο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπ. Οικονομικών. Το συγκεκριμένο όργανο δεν ασκεί την πολιτική, αυτή γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Δ.Σ. θα παρουσιάζει στη Βουλή το ετήσιο στρατηγικό σχέδιο, συμπλήρωσε. Ο εσωτερικός κανονισμός εγκρίνεται από τον μέτοχο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τα έσοδα αυτά θα κατανεμηθούν 50% για το χρέος και 50% για την ανάπτυξη.

Ο Αλεξιάδης έχει εκπονήσει σχέδιο

«Υπήρχε ένα στρατηγικό σχέδιο που είχε ετοιμάσει ο κ. Αλεξιάδης. Είναι ένας νόμος με θετικά και αρνητικά. Έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε μια σαφή διαφοροποίηση μεταξύ του εκτελεστικού και του νομοθετικού έργου. Η φορολογική πολιτική μένει στο υπουργείο και η εκτέλεση θα γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή.» υποστήριξε ο υπουργός.

«Κάποια αυτογνωσία ως προς το γιατί χρειάστηκε να γίνει ανεξάρτητη θα πρέπει να υπάρχει από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία 50 χρόνια», τόνισε.

«Δεν θα το ήθελα τόσο ανεξάρτητο αλλά όταν υπήρξε τόσο πολύ αξιοπιστία, τι να κάνουμε;» αναρωτήθηκε.

«Δεν θέλαμε τον κόφτη»

«Δεν τον θέλαμε. Όμως δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβλήθηκε λόγο της διαφοράς μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αρνηθήκαμε υπό αίρεση μέτρα και προτείναμε αυτόν το θεσμό. Δεν είναι καλύτερος μηχανισμός, αλλά έχει πολλές δικλείδες ασφάλειας. Ας μη γελιόμαστε αν δεν πιάνονται οι στόχοι θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές. Να συζητήσουμε τον μηχανισμό αλλά με το ειδικό βάρος που έχει.» κατέληξε.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman