"Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. Άρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. Άρα, αυτό είναι καλό..." συμπλήρωσε.
"Η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε την συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση" ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Για τα μέτρα που ψηφίστηκαν
"Το είπα ότι τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία"…" είπε ο Υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:
"Δεν είναι καινούρια μέτρα. Είναι στην συμφωνία του καλοκαιριού το 1% του ΑΕΠ μέτρων. Έλεγαν οι δανειστές να αυξήσουμε 10% τους φόρους στο ηλεκτρικό και το νερό. Αυτό δεν γινόταν. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα για μικρή αύξηση σε πάρα πολλά πράγματα για να καταμεριστεί το βάρος.
Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω.
Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη, 1400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα.
Ερωτώμενος ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει το ίδιο για τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ήταν συνεπείς στις εισφορές τους, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού "για να είναι βιώσιμο".
Για την φοροδιαφυγή
Σε ότι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή είναι αυτό για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, την χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καπνού.
Για το αφορολόγητο
Σχετικά με το αφορολόγητο, για την οποία ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για εκείνον και "αιτία παραίτησής του", ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι επέμενε για αφορολόγητο στις 9.100, διότι το ΔΝΤ πίεζε για αφορολόγητο 6.000 ευρώ και η Κομισιόν για μείωση αφορολογήτου σε τρία στάδια, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι είχε κάνει την δήλωση αυτή στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής του έναντι των δανειστών.
"Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο", είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια "της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι".
Σε ότι αφορά την κριτική από την αντιπολίτευση και από ΜΜΕ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι "η απαισιοδοξία και η καταστροφολογία είναι μέρος του προβλήματος", σημειώνοντας ότι αυτό δεν βοηθά την κατάσταση, την περίοδο που δημιουργούνται οι συνθήκες για "αλλαγή του φαύλου κύκλου σε ενάρετο κύκλο".
Για τον ΦΠΑ στα νησιά
Σχετικά με την κριτική που ασκείται και από τον Πρόεδρο της Βουλής και από κυβερνητικά στελέχη όπως ο Πάνος Καμμένος για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα φανεί αν το μέτρο είναι συνταγματικό ή όχι, λέγοντας ότι έχει ακούσει όλες τις απόψεις από τους συνταγματολόγους.
"Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών", είπε ο κ. Τσακαλώτος.
"Αυτό είναι ένα από τα σημεία, τα λίγα σημεία, στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές", ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας "δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ. Κάθε εμπόδιο για καλό. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι στα νησιά. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για όλους".
Για τον κόφτη
Σε ότι αφορά την ενεργοποίηση του "κόφτη", ο Υπουργός Οικονομικών είπε δεν είναι ορατή, καθώς εκτός των ήδη καλών αποτελεσμάτων του Προϋπολογισμού εν μέσω ύφεσης, η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, μεγεθύνοντας έτσι τα θετικά της μεγέθη.
Πηγή: reporter.gr