ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Eπίσκεψη Πούτιν: Υψηλοί συμβολισμοί και μειωμένες προσδοκίες

Tweet
Share
Tweet
Share

Για τέταρτη φορά από το 2001, αλλά δέκα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Η παρουσία κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο και στο Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Αναμφισβήτητα ο συμβολισμός και ο χρονισμός της επίσκεψης έχει τη σημασία του, ιδιαίτερα για την ελληνική πλευρά που αναζητεί εναγωνίως να ξεφύγει από την εσωστρέφεια των μνημονιακών μέτρων. Αλλά και για τη ρωσική πλευρά που θέλει να «μπει» στο μάτι Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Έρχεται, πάντως, λίγο μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση των κυρώσεων της ΕΕ κατά τη Ρωσίας, μετά την ολοκλήρωση χερσαίας στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία. Παράλληλα έρχεται λίγο πριν ξεκινήσει η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των Αμερικανών στο Αιγαίο με την παρουσία ενός πολεμικού πλοίου, την κυοφορούμενη μελέτη επέμβασης στη Λιβύη, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «μαμούθ» της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και στη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον αντίστοιχα για τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, ενδιαφέρον όμως που σκοντάφτει σε ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, όταν η γενναιόδωρη πρόταση του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας της Gazprom έπεσε σε… ξέρα. Ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλες υποδομές, κυρίως τα τραίνα και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου η δανέζικη MAERSK έχει έντονο ενδιαφέρον μεταξύ άλλων επενδυτών. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι προθεσμίες είναι στενές και υπάρχει η πιθανότητα να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι:

  • Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A.
  • Open Joint-Stock Company «Russian Railways»
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν, σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στη διαδικασία πρόσκλησης (Process Letter), τις υποβληθείσες αιτήσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο τουΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, η οποία προβλέπει ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και τους σχετικούς όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 31η Μαΐου 2016.

Σειρά συμφωνιών

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τουρισμό όπου η Ελλάδα φέτος ποντάρει πολλά ώστε να πάρει ανάσες. Η ροή από Ρωσία λόγω του κλεισίματος της τουρκικής και αιγυπτιακής αγοράς αναμένεται αυξημένη. Ήδη με τη στενή επιτήρηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη έχει ομαλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου με καθημερινές χορηγήσεις που ξεπερνούν τις 5.500. Στο πεδίο αυτό είναι ίσως που άμεσα και απτά η Ρωσία μπορεί να προσφέρει ανάσες διοχετεύοντας τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα που παραμένει παρά τις οικονομικέ δυσκολίες των Ρώσων ο πιο δημοφιλής προορισμός.

Άλλωστε οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί γι΄αυτό και οι δύο πλευρές «σκοπεύουν να τις ενισχύσουν σε επίπεδο χαμηλής πολιτικής».

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

  • Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
  • Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
  • Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για επιστήμη και τεχνολογία, για τουρισμό και μετεωρολογία
  • Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων (Enterprise Greece – Inves t in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας)

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman