ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι 15 υποχρεώσεις για να πάρουμε τη δόση του Σεπτεμβρίου

Tweet
Share
Tweet
Share

Μπορεί η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ να έχει εγκριθεί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι… επαναπαύεται η κυβέρνηση, καθώς πρέπει να υλοποιήσει τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή υπάρχει περιθώριο υλοποίησής τους έως τις 31 Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η υποδόση.

Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξει» για να κλείσει 41 δράσεις ώστε να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αν χαθεί η υποδόση θα καθυστερήσει και η έναρξη του δύσκολου δεύτερου ελέγχου του προγράμματος (που περιλαμβάνει και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις), δημιουργώντας προβλήματα και στη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.

Τα τελικά κείμενα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης  αποκαλύπτει στη σημερινή της έκδοση η «Ναυτεμπορική». 

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναθεωρημένος πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά και αναλυτικά μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2017. Οριστικοποιήθηκε επίσης  το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που επικαιροποιεί τη  συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που όφειλε να εκτελέσει η ελληνική πλευρά για να αποδεσμευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, έχουν απομείνει ορισμένες ουρές, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.

ΟΤΕ: Νέο ποσοστό στην Deutsche Telecom

Η κυριότερη έχει να κάνει με τις μετοχές του ΟΤΕ.  Εσωτερικό έγγραφο που περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των τελικών κειμένων, αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε στις 7 Ιουνίου «μνημόνιο κατανόησης» (Memorandum of Understanding-MOU) με τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ (Deutsche Telecom) προκειμένου η πώληση των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο (5% από τη συνολική συμμετοχή του 10% καθώς το 4% ανήκει στο ΙΚΑ) να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο. 

Ανάμεσα στην Deutsche Telekom και το Ελληνικό Δημόσιο, θα υπογραφεί καινούργια συμφωνία μετόχων. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η «εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών» όπως αναφέρεται στο κείμενο (σ.σ πρόκειται για τις αλλαγές που είχαν ζητήσει οι θεσμοί για τους νέους επαγγελματίες, τους κατοίκους περιοχών με κάτω από 2000 άτομα πληθυσμό αλλά και τις εκπτώσεις των μηχανικών, δικηγόρων κλπ).

Ως εκκρεμότητα για τον Σεπτέμβριο παρουσιάζεται και το θέμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (το κείμενο αναφέρεται και σε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση).

  • Στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) που συνοδεύει τα επίσημα κείμενα –η έκθεση περιγράφει προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-  αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 και να το διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο για 10 χρόνια. Αναφέρεται επίσης ότι μετά το 2028, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ακολουθήσει πτωτική πορεία για να φτάσει στο 1,5% μέχρι το 2040. Από μόνο του, το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018, συνιστά ανοικτό μέτωπο για την κυβέρνηση η οποία εκτιμά ότι η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει τέτοια πλεονάσματα για μεγάλη περίοδο μετά το2018.
  • Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναφέρει ότι οι αποπληρωμές θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο. Αναμένεται να δοθούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον μήνα, 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 200 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο: σύνολο 4,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.
  • Από τις αποκρατικοποιήσεις, αναμένονται έσοδα 1,2 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο. Ο προγραμματισμός προβλέπει έσοδα 3,2 δισ. ευρώ για το 2017 (800 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο) και επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ για το 2018 (από 800 εκατ. ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο).

Το νέο μνημόνιο

Το έγγραφο του αναθεωρημένου μνημονίου που παρουσιάζει η «Ν» έχει ημερομηνία 9 Ιουνίου. Στο καινούργιο μνημόνιο, περιλαμβάνεται ο αναλυτικός πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να αποδεσμεύει την επόμενη δόση (σ.σ μετά δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης αλλά και τα 2,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο). Το ύψος της επόμενης δόσης σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, θα είναι 6,1 δις. ευρώ. Μεταξύ των σημαντικότερων προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εκπληρωθούν για να εκταμιευτούν αυτά τα 6,1 δισ. ευρώ είναι τα εργασιακά. Ζητούμενο, όπως αναφέρεται, είναι η  εναρμόνιση των πλαισίων μαζικών απολύσεων και βιομηχανικής δράσης και συλλογικές συμβάσεις με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε.  

Ο κατάλογος με τα 15 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

1.       Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.

2.       Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων  που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

3.       την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της  έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης

4.       Την αναθεώρηση –και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών

5.       Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κλπ)

6.       Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

7.       Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή τον Ιούλιο.

8.       Εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ΔΕΗ-5,56% του management για τροποποίηση των τιμολογίων. Τα νέα τιμολόγια θα είναι κοστοστρεφή.

9.       Μέσα στον Ιούνιο θα συμφωνηθούν οι υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

10.   Θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς

11.   Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο

12.   Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

13.   Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων

14.   Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων

15.   Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων 

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman