«Ήρθε η ώρα η απλής αναλογικής. Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής που προετοιμάζει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε μετά τις συναντήσεις που είχε προκύπτει μια κατ’ αρχήν συμφωνία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για κατάργηση των 50 εδρών και για ψήφο από το 17ο έτος.
Στις επόμενες ημέρες θα κάνουμε το χρέος μας και θα είναι αδιανόητο να βρίσκεται η αριστερά στην διακυβέρνηση και να μην παίρνει πρωτοβουλίες που ταυτίζονται με τις αξίες της. Θα καταθέσουμε πρόταση νόμου την επόμενη εβδομάδα και όλοι θα αναλάβουν την ευθύνη τους.
Το ίδιο θα κάνουμε και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώριμες τομές στο Σύνταγμα.
H επιμονή σε άδικες πολιτικές λιτότητας και η στάση απέναντι στο μεταναστευτικό τροφοδότησαν τις ακραίες φωνές. Η απόφαση Βρετανών, όσο και να μας στεναχωρεί, είναι σεβαστή και αποτυπώνει μια κρίση ταυτότητας στην Ευρώπη που δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα μηνύματα υπήρξαν με την άνοδο των ακροδεξιών σε Γαλλία, Αυστρία και αλλού, με τις πολιτικές λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες μεταξύ Βορρά-Νότου, με την a la carte αντιμετώπιση του προσφυγικού και τα κλειστά σύνορα.
Δεν πρέπει να ρίχνουμε τα βάρη και τις ευθύνες στο βρετανικό λαό. Πρωτίστως φταίει ότι δημιουργήθηκε μια ένωση που θυμάται τους κανόνες όταν θέλει να τιμωρήσει τους δήθεν απείθαρχους αντί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που αντί να συζητήσουν τα προβλήματα δημιούργησαν τις καρικατούρες του «εργάτη» Βορά και του «τεμπέλη» Νότου.
Σήμερα χρειάζεται μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση του λαϊκισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και νέο όραμα για την ενωμένη Ευρώπη.
Αν συνεχιστεί η συζήτηση για λιγότερη Ευρώπη ίσως αυτό που έγινε στη Βρετανία γίνει και αλλού. Είχα πει στον Κάμερον το Φεβρουάριο ότι εύχομαι να κερδίσει αλλά όταν λες στον πολίτη «λιγότερη» ή «καθόλου» Ευρώπη ο λαός θα επιλέξει την ορίτζιναλ επιλογή, όπως και έγινε.
Όσοι μιλούν για περισσότεροι Ευρώπη πρέπει να πουν τι εννοούν. Αν εννοούν περισσότερο αυταρχική Ευρώπη να μας λείπει. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη Ευρώπη. Να πάρουμε τα ηνία από τους τεχνοκράτες που δεν μπορούν να έχουν την τύχη των πολιτών.
Πέρυσι στο δημοψήφισμα πολλοί πολιτικοί που τώρα μας χτυπούν την πλάτη διαστρέβλωσαν το ερώτημα λέγοντας ότι αφορά παραμονή ή όχι στην Ευρώπη αντί για το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Σε όσους σπεκουλάρουν λέγοντας ότι πέρυσι διαστρεβλώσαμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θυμίζω ότι αν είχε ψηφιστεί το «ναι» δεν θα σήμαινε παραμονή στην Ευρώπη αλλά σκληρότερα μέτρα, μεγάλα πλεονάσματα, ομαδικές απολύσεις, 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, άμεσες μειώσεις συντάξεων αλλά και την «αριστερή παρένθεση» που επιθυμούν πολλοί. Και όλα αυτά χωρίς δέσμευση για το χρέος και τη χρηματοδότηση.
Εμείς έχουμε επιλέξει να δώσουμε τη μάχη για μια άλλη Ευρώπη γιατί μια χώρα μόνη δεν μπορεί να αντέξει μόνη της τις επιθέσεις των αγορών.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να αναλάβει η χώρα πρωτοβουλίες για συνεννόηση μεταξύ ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων. Όπως είπε η σοσιαλδημοκρατία που έχει ευθύνες φαίνεται να ευθυγραμμίζεται για την ανάγκη αλλαγών.
Δεν είμαστε μόνοι στη μάχη είπε και έκανε ειδική αναφορά στις ισπανικές εκλογές που όπως είπε μπορεί να είναι ο «πυροκροτητής» για τις εξελίξεις.
Σε ότι αφορά την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές και να αποκρούσει παράλογα μέτρα. Κινηθήκαμε εντός της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Εμείς ως πολιτικός χώρος έχουμε την κακή συνήθεια να μην ωραιοποιούμε την ιστορία. Η ιστορία έχει γράψει ότι μετά τη διαπραγμάτευση το 2015 βρεθήκαμε σε καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμού. Απαντήσαμε από θέση εξουσίας σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: εντός ή εκτός Ευρώπης. Η απάντηση που δώσαμε επικυρώθηκε από τους πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η διαπραγμάτευση είχε αποτέλεσμα, γιατί καταφέραμε να μειώσουμε τους παράλογους στόχους πλεονασμάτων που είχε υπογράψει ο Σαμαράς. Οψίμως τώρα στη ΝΔ ανακαλύπτουν την ανάγκη μείωση των πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία σε ποσοστό 95%, να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις αλλά και να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και αποφάσεις για το θέμα του χρέους. Έκανε αναφορά στη δέσμευση για ανώτατο όριο 15% του ΑΕΠ για την πληρωμή του χρέους. Επανέλαβε την ανάγκη μετά το 2018 να μην υπερβαίνει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 1,5-2%.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα στόχος τώρα είναι να περάσει η χώρα σε μια «δίκαια ανάπτυξη». Η Αριστερά πρέπει να δείξει ότι μπορεί από την κυβέρνηση να δίνει λύσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ανεργία πρέπει να μειωθεί, όχι στα λόγια αλλά στην πραγματικότητα. Στόχος στην πενταετία να μειωθεί στο μισό και να μην αφορά θέσεις εργασίας σε «καθεστώς γαλέρας».
Η ανάπτυξη που θέλουμε δεν θα βασίζεται στην συντριβή της εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η πληροφορική είναι τομείς στους οποίους η νέα γενιά έχει γνώσεις και δεξιότητες αλλά η χώρα δεν τους έχει εκμεταλλευτεί.
Τα εργασιακά
Στόχος είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και η μείωση της «μαύρης» εργασίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται συλλογικά ενώ δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Πρέπει να επιταχύνουμε σε αυτό το πεδίο τις προσπάθειές μας.
Η δική μας αριστερά ανέλαβε ευθύνες και έφυγε από το βόλεμα της εύκολης κριτικής, είπε ο πρωθυπουργός. Θα πορευτούμε έχοντας ως στόχο το καλό του τόπου.
Τέλος κάλεσε τα μέλη του κόμματος να ξεκινήσουν εξόρμηση προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα μέλη στον κόμμα.
Πηγή: reporter.gr