Το όργανο απαρτίζεται από ένα δίκτυο καναλιών μεταφοράς υγρών μέσα στο σώμα, το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποιούν και τα καρκινικά κύτταρα για την εξάπλωσή τους. Για «μια λεωφόρο μετακινούμενου υγρού» έκαναν λόγο οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη τυχαία στη διάρκεια γαστρεντερολογικών ενδοσκοπήσεων ρουτίνας.
Ο γιατρός Πέτρος Μπενιάς μίλησε στον ΑΝΤ1 και το πρώτο ερώτημα που δέχθηκε είχε να κάνει με την ταυτότητα του μέχρι σήμερα αόρατου οργάνου και που ακριβώς βρίσκεται. Ο γαστρεντερολόγος απάντησε «ότι είναι παντού. Δηλαδή είναι ένα «δίκτυο» που ενώνει καρδιά, στομάχι, τα έντερα. Βασικά είναι σαν το αγγειακό και το λεμφικό σύστημα, αλλά ακόμη μεγαλύτερο. Μέχρι στιγμής δεν ξέραμε ότι υπήρχε. Όλο αυτό ξεκίνησε από κλινική έρευνα. Εγώ είμαι γαστρεντερολόγος με ειδικότητα στον καρκίνο. Εδώ στην Αμερική χρησιμοποιούμε μια τεχνολογία που μπορούμε να βλέπουμε τα κύτταρα ζωντανά».
Όπως ανέφερε ο γιατρός αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι οι γιατροί που έκαναν επεμβάσεις για τον καρκίνο είχαν την πεποίθηση ότι υπήρχαν στοιχεία στον ιστό που δεν ήταν γνωστά και για αυτό ξεκίνησε η έρευνα.
«Τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια η επεξεργασία από τον ιστό όταν τον αφαιρούμε από το σώμα μας δίνει μια πλασματική εικόνα» είπε.
Στο ερώτημα πως η ανακάλυψη αυτού του «δικτύου» μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου ο κύριος Μπενιάς απάντησε: «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ο καρκίνος όταν είναι σε αρχικό στάδιο, για να εξαπλωθεί, για να πάει πιο βαθιά πρέπει να περάσει από αυτόν τον χώρο, από αυτό το κενό, δεν είναι απλά ότι πάει στα αγγεία ή στους λεμφαδένες ή στο λεμφικό σύστημα, πρώτα περνάει από αυτόν τον χώρο.
Ίσως θα υπάρξει θεραπεία στο μέλλον που θα μπορούμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του καρκίνου με πολύ απλό τρόπο. Ίσως με ένα φάρμακο που θα χορηγείται ενέσιμα».
Ο γαστρεντερολόγος από τη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στον καρκίνο ανέφερε στην ΕΡΤ ότι ενδέχεται σε λίγα χρόνια να υπάρχει η δυνατότητα να σταματάει η εξάπλωση του καρκίνου.
Ο Πέτρος Μπενιάς είναι γαστρεντερολόγος, έχει γεννηθεί στην Αμερική και έχει καταγωγή από το Μεγανήσι. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ κάνει διακοπές στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι.
Το άγνωστο όργανο
Το όργανο απαρτίζεται από ένα δίκτυο καναλιών μεταφοράς υγρών μέσα στο σώμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, πιθανώς χρησιμοποιούν και τα καρκινικά κύτταρα για την εξάπλωσή τους. Για «μια λεωφόρο μετακινούμενου υγρού» έκαναν λόγο οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη τυχαία στη διάρκεια γαστρεντερολογικών ενδοσκοπήσεων ρουτίνας.
Η περαιτέρω μικροσκοπική ανάλυση έφερε στο φως ένα είδος ρευστού, το οποίο μετακινείται μέσω καναλιών που υπάρχουν παντού στο σώμα. Κάθε ιστός του σώματος περιβάλλεται από ένα δίκτυο τέτοιων καναλιών, τα οποία από κοινού φαίνεται να απαρτίζουν ένα όργανο.
Το δίκτυο των καναλιών, το οποίο εκχέεται στο λεμφικό σύστημα, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και ανάμεσα στους μυς, διατρέχει την πεπτική οδό, τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα, ενώ περιβάλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες. Πιθανώς, κατά τους επιστήμονες, λειτουργεί ως «αμορτισέρ», εμποδίζοντας τη ρήξη των ιστών των οργάνων, των μυών και των αγγείων μετά από κάποιο σοκ.
Οι επιστήμονες του έδωσαν την ονομασία «interstitium» (κάτι σαν «διαμέσιο»). Γιατί όμως έως τώρα ένα τόσο εκτεταμένο όργανο είχε περάσει απαρατήρητο; Επειδή κατά τις συνήθεις διαδικασίες απεικόνισης και επεξεργασίας των ιστών τα κανάλια του εν λόγω οργάνου «στραγγίζουν», ενώ και οι ίνες του κολλαγόνου που βοηθούν το δίκτυο να αποκτήσει στέρεη δομή, καταρρέουν και αυτές. Έτσι, τα κανάλια φαίνονται σαν το σκληρό τοίχωμα των πυκνών ιστών και όχι ως κανάλια γεμάτα υγρό. Η ανακάλυψή του οργάνου έγινε με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο «βλέπει» τους ζωντανούς ιστούς.
Εκτός όμως από το να περιβάλλουν και πιθανώς να προστατεύουν τους ιστούς, τα κανάλια του οργάνου φαίνεται να διευκολύνουν και τις μεταστάσεις του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτά τα κανάλια και έτσι άμεσα να βρεθούν μέσα στο λεμφικό σύστημα.