ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δύο πρόσωπα που δεν θα ξεχαστούν

Tweet
Share
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Tweet
Share

"Εγώ δεν είμαι ποιητής, είμαι στιχάκι. Είμαι στιχάκι της στιγμής πάνω σε τοίχο φυλακής και σε παγκάκι. Με τραγουδάνε οι τρελοί και οι αλήτες..."

Ο Νίκος Παπάζογλου «έφυγε» το βροχερό πρωί της Κυριακής των Βαΐων του 2011, σε ηλικία 63 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Ο τραγουδοποιός μιας ολόκληρης γενιάς, το ίνδαλμα της μουσικής σκηνής, εκείνος που συνόδευσε τον ανθρώπινο πόνο και τη χαρά πολλών ανθρώπων με τις μελωδίες του, πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω του καλλιτεχνικές δημιουργίες που θα μιλούν στις ψυχές της κάθε ηλικίας. Ο μουσικός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ η καριέρα του ξεκίνησε την δεκαετία του ’60… Ένας του σταθμός ήταν οι Olympians και άλλος ένας οι Zealot, όπου δεν έμεινε πολύ, χαράσσοντας τη δική του πορεία.

Δεκάδες τραγούδια και στιχάκια, λαοθάλασσες στο Λυκαβηττό, κορίτσια να χορεύουν τσιφτετέλι κι εκείνη η μαγεία που πλαισίωνε τις συναυλίες του έρχονται στο μυαλό τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά. Οι παλαιότεροι έχουν κάτι να θυμούνται, ενώ οι πιο νέοι θα μάθουν σίγουρα από τους στίχους του. Οι μελωδίες του, από την εποχή της µεταπολίτευσης έως και τα μέσα του ’90, αναμόρφωσαν το λαϊκό αλλά και το έντεχνο τραγούδι.

Έπειτα από το ταξίδι του στη Γερμανία, ο Νίκος Παπάζογλου επιστρέφει στην Ελλάδα και, ένα χρόνο αργότερα, συμμετέχει στο «Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», παράσταση που τον φέρνει σε επαφή με τους Διονύση Σαββόπουλο και Μανώλη Ρασούλη. Οι τρεις μεγάλοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Νίκο Ξυδάκη και το 1980 δημιουργούν τον δίσκο - σταθμό της ελληνικής δισκογραφίας, «Η Εκδίκηση Της Γυφτιάς». «Τρελή κι Αδέσποτη», «Κανείς Εδώ Δεν Τραγουδά», είναι μερικά μόνο από τα 13 κομμάτια που ηχούν στα ραδιόφωνα μέχρι και σήμερα.

Ο Νίκος Παπάζογλου «έφυγε» το βροχερό πρωί της Κυριακής των Βαΐων του 2011, σε ηλικία 63 ετών

Ένα χρόνο αργότερα, στις 17 Απριλίου του 2012, η είδηση για τον αναπάντεχο θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου προκαλεί πανελλήνια συγκίνηση. Ο μεγάλος καλλιτέχνης «έφυγε» από ανακοπή καρδιάς στα 64 του χρόνια. Ακόμα κι όσοι δεν τον γνώριζαν προσωπικά, ήταν πεπεισμένοι πως πρόκειται για έναν άρτιο άνθρωπο με περίσσια καρδιά, μια προσωπικότητα που ξεχείλιζε από σθένος, ζωντάνια, αγάπη για τη ζωή.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948, στο χωριό Αγία Μονή, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα. Τα παιδικά χρόνια του ήταν γεμάτα φτώχεια, αλλά και πολύ μπάλα με τους φίλους του. Παρά το τεράστιο καλλιτεχνικό του εκτόπισμα και την μεγάλη αποδοχή του κόσμου, ήταν όχι μόνο ακριβοθώρητος αλλά και αθόρυβος. Σπάνια παραχωρούσε συνεντεύξεις και ποτέ δεν έδινε λαβές για σχόλια. Δεν μίλησε ακόμα και όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία του, το 2005. Χάθηκε από το μουσικό προσκήνιο για τέσσερα χρόνια και έμεινε με την οικογένειά του αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα, που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος απεβίωσε στις 17 Απριλίου του 2012

Ο Δημήτρης Μητροπάνος θα είναι πάντα ένας κύριος, ένας πικρά γελαστός και γελασμένος άνθρωπος, πάντα δικός μας, συγγενής μας, κουμπάρος, κολλητός, ο σοφός της παρέας. Και όταν θα βάζουμε λίγο κρασί να πιούμε, θα είναι πάντα εκεί. Με τσιγάρο στα χείλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman