Για το Βέλγιο, την Τσεχία, την Ιρλανδία και την Σλοβενία, διαπιστώνεται ότι, η σωματική τιμωρία και η κάθε είδους βιαιοπραγία κατά των παιδιών, δεν απαγορεύεται κατά τρόπο αρκούντως σαφή, δεσμευτικό και ακριβή στην νομοθεσία.
Για την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο διαπιστώνεται έλλειψη σαφούς νομοθεσίας, με την οποία να απαγορεύονται όλες οι μορφές σωματικής τιμωρίας των παιδιών, στην οικογένεια και στα σχολεία.
Η πλέον ανατριχιαστική διαπίστωση, ωστόσο, συνίσταται στο ότι, σύμφωνα με τις έρευνες της Επιτροπής, το 60% μέχρι και το 90% των γονέων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τάσσονται υπέρ της σωματικής τιμωρίας των παιδιών, για λόγους συνετισμού και ...εκπαίδευσης.
Στις εκθέσεις επισημαίνεται ότι, η βία κατά των παιδιών, συμπλεριλαμβανομένης και της σωματικής τιμωρίας, αποτελεί κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των παιδιών και υπενθυμίζεται ότι, το Συμβούλιο της Ευρώπης εργάζεται προς την κατεύθυνση να απαγορευθεί δια νόμου η βιαιοπραγία κατά των παιδιών και στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου.
Αναφέρεται, βέβαια ότι, τον Μάϊο του 2015, μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες ( Αλβανία, Ανδόρα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Μολδαβία, Ρουμανίας, Σαν Μαρίνο, Ισπανία, Σουηδία, ΠΓΔΜ, και Ουκρανία) αποφάσισαν να εισαγάγουν νομοθεσίες, με τις οποίες απαγορεύεται η βία κατά των παιδιών στα σχολεία αλλά, τα νομοθετήματα αυτά δεν έχουν απαγορευτική ισχύ σε όλες τις περιπτώσεις, όπως λ.χ είναι η άσκηση σωματικής βίας στα παιδιά στην οικογένεια ή στο συγγενικό περιβάλλον.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει έντονα ότι, η σωματική βία εναντίον των παιδιών, αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή βίας κατά των παιδιών, είναι αναποτελεσματική ως μέσον πειθαρχίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές βλάβες στα παιδιά.
Νίκος Ρούσσης
Πηγή: reporter.gr