25 χρόνια δράσης γεμάτα εμπειρίες, αγωνίες, νίκες και προκλήσεις. 25 χρόνια όλοι μαζί, με την ίδια προσήλωση στον ίδιο πάντα σκοπό: Nα σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. H φωτογράφος Μαριλένα Σταφυλίδου, η οποία επιμελήθηκε και το project της εκδήλωσης, εξιστορεί: «1993 πρώτη φωτογραφική αποστολή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τον Σωτήρη στα πρώτα γραφεία της οργάνωσης να με ρωτάει τις εντυπώσεις μου από τη Ζάμπια καρφώνοντας το βλέμμα του στις φωτογραφίες που του έφερνα. Δημοσιεύτηκαν αμέσως πρώτη φορά στην Αφρική! Θυμάμαι το πρώτο ανανεωμένο τεύχος του Περιοδικού μας… Θυμάμαι τα γέλια και τα κλάματά μας. Κρατώ την αισιοδοξία για ζωή που έβγαινε μέσα από το χειρότερο σκοτάδι. Το να είσαι MSF είναι μια αθεράπευτη ασθένεια. Επανέρχεται διαρκώς, δεν σε αφήνει σε ησυχία, απαιτεί δράση, συμμετοχή».
Παρά τις ποικίλες δυσκολίες που κατά καιρούς έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η οργάνωση, -όπως η αποχώρηση της ομάδας από την Αιθιοπία το 1984 μετά την απαίτηση της κυβέρνησης της χώρας, η οποία εκμεταλλευόταν την ανθρωπιστική κρίση για πολιτικούς λόγους- έχει καταφέρει να συνεχίζει το έργο της με βάση τις αρχές της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας, μακριά από οικονομικά και άλλου είδους συμφέροντα. Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσα από τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις που έχουν κατά καιρούς ασκήσει κατόρθωσαν να συνεισφέρουν για το συμφέρον της ανθρωπότητας και να δώσουν λύση σε θέματα που θεωρούνταν τετελεσμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά του HIV, μάχη που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφέρει ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, κ. Απόστολος Βεϊζης.
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λαμβάνουν τεράστια ηθική ικανοποίηση αλλά παράλληλα κουβαλούν ένα τεράστιο βάρος, μια μεγάλη ευθύνη για τον κάθε άνθρωπο που θεραπεύουν ξεχωριστά. Πρόκειται για μια ασύλληπτη εμπειρία που θα σε συνοδεύει για πάντα», επισημαίνει από την άλλη η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Ανεύρεσης Πόρων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κ. Χριστίνα Σαρρή, ενώ συμπληρώνει πως οι πόροι της οργάνωσης λαμβάνονται από δωρεές ιδιωτών. «Σαφώς η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει, όμως υπάρχουν άνθρωποι που συστηματικά διαθέτουν το υστέρημα τους για να μας στηρίξουν. Ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, είναι στο πλευρό μας με τα λόγια τους κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».
Ο Γιάννης Γκούμας, ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρέθηκε το 2014 στη Δυτική Όχθη για να υποστηρίξει θύματα της αδιάλειπτης βίας, κυρίως παιδιά και εφήβους. «Οι άνθρωποι που περιθάλψαμε είχαν συνήθως υποστεί κάποιου είδους βία, είτε οι ίδιοι είτε η οικογένειά τους. Η ζωή τους είχε επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από τη βία του στρατού και της αστυνομίας, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, τη φυλάκιση, τους ξυλοδαρμούς και τις συχνές επιθέσεις των εποίκων».
Το 2014 τα έσοδα του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης από ιδιωτικούς πόρους ανήλθαν σε 2.661.414 ευρώ
H Eυαγγελία Μότσκα, μαία της οργάνωσης προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Χαλέπι της Συρίας σε ένα Κέντρο Υγείας 3 χλμ. από τη γραμμή του πυρός. «Στο Χαλέπι είδαμε γυναίκα να γεννάει και να φεύγει από το μαιευτήριο 20 λεπτά μετά τον τοκετό επειδή φοβόταν μήπως το νοσοκομείο γίνει στόχος βομβαρδισμών. Υπήρχαν μητέρες τις οποίες παρακαλούσαμε να μείνουν για να τις παρακολουθήσουμε αλλά εξαιτίας του φόβου τους έφευγαν».
Το 2014 τα έσοδα του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης από ιδιωτικούς πόρους ανήλθαν σε 2.661.414 ευρώ, ενώ τα λοιπά έσοδα (από τόκους τραπεζικών λογαριασμών, συναλλαγματικές διαφορές κτλ) έφτασαν τα 84.217 ευρώ. Τα έσοδα της οργάνωσης διεθνώς ανήλθαν στα 1.280.000.000 ευρώ και διατέθηκαν ως εξής: 66% στην Αφρική, 24% στην Ασία, 6% στη Βόρεια και Νότια Αμερική, 2% στην Ευρώπη, 1% στην Ωκεανία και 1% στις διεθνείς καμπάνιες.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα ιδρύθηκαν το 1990 ενώ το 1991 έγινε η επείγουσα παρέμβαση στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και η παρέμβαση στο Ψυχιατρείο της Λέρου. Το 1992 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετώπισαν τον υποσιτισμό στη Σομαλία, ενώ το 1994 κλήθηκαν να σταματήσουν τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Από το 1996 έως και το 2004 παρείχαν ιατρική φροντίδα σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το 1999 βρέθηκαν στο πλευρό των σεισμόπληκτων Αθηναίων. Την ίδια χρονιά παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του πολέμου στο Κόσοβο ενώ έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης. Το 1999 παράλληλα δημιούργησαν την καμπάνια για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα, ενώ το 2000 φρόντισαν ασθενείς με HIV/AIDS.
To 2003 μετέβησαν στο Ιράκ ενώ δημιούργησαν την πρωτοβουλία για τις Ξεχασμένες Ασθένειες. Μια χρονιά αργότερα παρείχαν βοήθεια στους εκτοπισμένους του Νταρφούρ αλλά και στις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι. Το 2005 καταπολέμησαν τον υποσιτισμό στον Νίγηρα, ενώ το 2008 βοήθησαν τα θύματα του κυκλώνα Μυανμάρ. Οι Γιατροί από το 2008 έως και το 2015 στάθηκαν στο πλευρό μεταναστών που ζητούσαν άσυλο, ενώ παρείχαν βοήθεια και στα θύματα του πολέμου στη Γάζα. Το 2010 φρόντισαν τους σεισμόπληκτους της Αϊτής ενώ το 2011 καταπολέμησαν τον υποσιτισμό στη Σομαλία. Τα τελευταία χρόνια στηρίζουν τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ το 2012 βρέθηκαν στη Λακωνία για την πρόληψη της ελονοσίας. Από το 2013 παρέχουν ιατρική φροντίδα στους άστεγους και άλλες ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα, ενώ από το 2014 δρουν για την καταπολέμηση του Έμπολα.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
"Στιγμές Αλήθειας”, Έκθεση Φωτογραφίας της Μαριλένας Σταφυλίδου
Ο φακός της φωτογράφου απαθανατίζει τις στιγμές αλήθειας 25 προσώπων που εδώ και 25 χρόνια γράφουν την ιστορία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Αίθουσα «Αποθήκη» - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 18-22 Νοεμβρίου, 10.00 – 22.00
Εγκαίνια έκθεσης: Αίθουσα «Αποθήκη» - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, 20:00
Μουσική από την παραγωγό του Pepper 96.6, Λουκία Σούπουλη.
“Προσφυγική κρίση: Προκλήσεις και Διλήμματα”
Οι προβληματισμοί, τα όρια και τα περιθώρια στην ανταπόκριση οργανώσεων, κοινωνίας και Πολιτείας.
- Arjan Hehenkamp Γενικός Διευθυντής Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ολλανδικό Τμήμα
- Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Τμήμα
- Yonous Muhammadi, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
- Γιώργος Κοσμόπουλος, Επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
- Julian Sheather, Επικεφαλής του Τμήματος Ηθικής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (Deputy Head of Ethics of British Medical Association)
Συντονισμός: Aποστόλης Φωτιάδης, Δημοσιογράφος
Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ώρα 18.00
Recruitment Info Day
Μπορείς να γίνεις Γιατρός Χωρίς Σύνορα ακόμη κι αν δεν είσαι γιατρός; Ποιες είναι οι βασικότερες δυσκολίες σε μια αποστολή; Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα; Η ομάδα Ανθρώπινου Δυναμικού περιμένει τις ερωτήσεις σου στο “MSF Café” (ώρες προσέλευσης 10:00-13:00 & 17:00-18:30) αλλά και στο "Recruitment Info Session" (13:30 -15:00) ενώ θα έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις με τους ανθρώπους μας που συμμετείχαν στις αποστολές στο "Debate with our Expats" (15:30 -17:00).
Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 10.00 - 18.00
“25 χρόνια χωρίς σύνορα – The Untold Stories”, Προβολή ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαυρογένη
Ένας μαθητής λυκείου που ονειρεύεται να δημιουργήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, ένας ασθενής που δεν θέλει να αποχωριστεί το μοναδικό ζευγάρι παπούτσια, ένας τοκετός υπό το φως των κεριών… 25 χρόνια δράσης αναβιώνουν μέσα από τις προσωπικές, ανέκδοτες ιστορίες 25 ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων από το 1990 μέχρι σήμερα.
Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ώρα 20:00