Μόλις 27 και είναι πλέον καταξιωμένη συνεργάτιδα της NASA στο πρόγραμμα για την εξερεύνηση του Άρη, μελετώντας τις επιδράσεις των μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης στο νευρικό σύστημα των αστροναυτών, έχει καταφέρει να μπει με το σπαθί της στη λίστα του Forbes των "30 κάτω των 30" στον τομέα της Υγείας και να ιδρύσει την start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές». Με δυό λόγια, κατάφερε να ξεχωρίσει με την εξαιρετική δουλειά και το ταλέντο της σε όλον τον κόσμο, κάνοντας τους δικούς της και όσους την παρακολουθούν στην Ελλάδα να φουσκώνουν από περηφάνεια.
Πριν από λίγες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχάρη την 27χρονη βιοτεχνολόγο από τη Θεσσαλονίκη, Ελένη Αντωνιάδου, η οποία κατάφερε να κερδίσει το διεθνές βραβείο επιστήμης Sciacca 2016.
Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα, με αντικείμενο την Πληροφορική στη Βιοϊατρική και στη συνέχεια έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 2012, η NASA την επέλεξε μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στη NASA Academy και συγκεκριμένα, στον τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη.Έναν χρόνο αργότερα, το 2013, ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και το 2014 βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.
Κάποιες από τις διακρίσεις της:
- NASA - ESA Award (2012)
- The 50 Future Award
- Woman of the Year at the annual British FDM Every-woman in Technology Awards (2013)
- USA Laureate for Cartier for her research in bioengineering (2014)
- Young Business Woman of the Year in the UK (2015)
- BBC 100 Most Powerful Women
- "11 Great Greeks of the Past, Present and Future" by the EPP party of the European Parliament
- Libertine 100
- 21st-century Women Scientists - The New York Academy of Sciences and the Young Global Leaders 2016 by the World Economic Forum
- Sciacca "Science 2016" International Award
Σήμερα είναι συνιδρύτρια της startup «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές» (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα. Όμως ακόμα και αυτό, δεν το έκανε με τον συνηθισμένο τρόπο, αφού η Ελένη προτίμησε να βγει και έξω από το εργαστήριο, να επισκεφτεί χώρες του τρίτου κόσμου και να γνωρίσει από κοντά πρόσωπα που έχουν πέσει θύματα του παραεμπορίου οργάνων σε μία προσπάθεια να επιβιώσουν στον κόσμο ή να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στην οικογένειά τους.
«Οι εμπειρίες μου από τις ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου γνώρισα θύματα του παρεμπορίου οργάνων στην πιο ανηλεή πάλη τους με την επιβίωση, έχουν συντελέσει στο να αποδομήσω ολοσχερώς την έννοια της πρόκλησης σε προσωπικό επίπεδο» είπε αργότερα η ίδια. Και διασχίζοντας το ποτάμι πήρε την απόφαση να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, να δει από κοντά την πηγή του προβλήματος, προκειμένου να προσπαθήσει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που την κάνουν ξεχωριστή.
Που θα βγάλει αυτή η διαδρομή; Τη συνοψίζει η ίδια λέγοντας:
«Με τις τεχνικές που μελετάμε θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι επεμβάσεις όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, θα αλλάξει εν γένει η ιατρική»!
Υπάρχει λοιπόν και αυτή η Ελλάδα!..