Ο άνθρωπος που οδήγησε στην πτώση του Νίξον
Από την ώρα που έφτασε στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε, με κίνδυνο συχνά της ζωής του, έναν ανελέητο πόλεμο κατά των συνταγματαρχών της Αθήνας και κατά της κυβέρνησης του Νίξον και ιδιαίτερα του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ. Χάρις στα στοιχεία που συνέλεξε εις βάρος του ο Κίσινγκερ παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως βασικός υπαίτιος για την τραγωδία της Κύπρου.
Με τον θανάσιμο εχθρό του, Χένρι Κίσινγκερ
Το 1968 ο Δημητρακόπουλος ξεσκέπασε μια παράνομη χορήγηση $549.000 που είχε δώσει ο Ελληνο-αμερικανός επιχειρηματίας Τομ Πάππας στη χούντα και αυτή, με τη σειρά της, τα έστειλε για τον προεκλογικό αγώνα του Ρίτσαρντ Νίξον και του Σπύρου Άγκνιου.
Την πληροφορία αυτή την έδωσε στον Λάρρυ Ομπράϊαν που ήταν τότε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος.
Αυτός ο μοναχικός αγώνας του Ηλία Δημητρακόπουλου οδήγησε στο ξήλωμα του πουλόβερ και στην αποκάλυψη του περίφημου σκάνδαλο του Watergate που προκάλεσε και την πτώση του Νίξον από το προεδρικό αξίωμα. Το 1970 η δικτατορία του αφαίρεσε την ελληνική υπηκοότητα.
Μετά την κατάρρευση της Χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα. Για την προσφορά του τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ.
Εκδήλωση μνήμης
Έχει συγγράψει το βιβλίο «Η Απειλή Δικτατορίας», το οποίο εκδόθηκε τη δεκαετία του 1960 και προειδοποιούσε για τον επερχόμενο κίνδυνο επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εδώ και λίγο καιρό ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέϊμς Μπάρον έχει αναλάβει να γράψει τη βιογραφία του, η οποία πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Ειδική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον μαχητή της δημοσιογραφίας Ηλία Δημητρακόπουλο πραγματοποιεί το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ στις 20 Απριλίου και ώρα 6.30 μ.μ. στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, αίθουσα «Γ. Καράντζα», α΄ όροφος).
Στην εκδήλωση αυτή, για την οποία είχε ενημερωθεί και ο ίδιος πριν φύγει από τη ζωή, και είχε χαρεί ιδιαίτερα, θα μιλήσουν η Χριστίνα Μουστακλή, (χήρα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Σπύρου Μουστακλή) και ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης-κινηματογραφιστής Ροβήρος Μανθούλης.
Μετά τις ομιλίες θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Καιρός για ήρωες» της Καλλιόπης Λεγάκη και του Άγγελου Κοβότσου.
Πρόκειται, για την κινηματογραφική συνάντηση του Ροβήρου Μανθούλη με τον Ηλία Δημητρακόπουλο μέσα από την οποία περνά η ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Είσοδος ελεύθερη.